Srbija je puna predrasuda

Predsednica Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije Gordana Čomić izjavila je danas da je društvo u Srbiji &#

11. May 2005

Reading Time: < 1 minute

Predsednica Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije Gordana Čomić izjavila je danas da je društvo u Srbiji “prepuno predrasuda, naročito prema ženama, i da se to često može videti u medijima i u sferi marketinga”. Čomić je na okruglom stolu “Seksizam u medijima i marketingu”, koji je održan povodom novog Predloga zakona o oglašavanju, kazala da ni usvajanje zakona kojim bi se regulisala ta sfera neće biti dovoljna garancija za zaustavljanje rodne diskriminacije, jer je u Srbiji često slučaj da se zakoni donose ali se ne primenjuju u praksi. “Veliko je pitanje da li u društvu postoji volja da se uhvatimo u koštac sa predrasudama”, kazala je Čomić.
Profesor novosadskog Pravnog fakulteta Marijana Pajvančić kritikovala je Predlog zakona o glašavanju i ocenila da pisci tog predloga nisu konsultovali međunarodne dokumente iz te oblasti. Po njenim rečima, zakon o reklamiranu potpuno je zanemario oblast seksizma, a predlog zakona ne tretira ni povrede morala, privatnosti i dostojanstva. Pajvančić je kritikovala to što u Srbiji ne postoji zakon o rodnoj ravnopravnosti, iako takav zakon imaju sve zemlje u regionu.
Koordinatorka nevladine organizacije “Ženske studije i istraživanja” Svenka Savić kazala je da je 50 odsto reklama koje se emituju na domaćim televizijama uvezeno iz inostranstva. “I tamo su se feministkinje bunile protiv njih. Ali pošto ovde nema zakona, oni ih mogu prodati ovde i zaraditi”, kazala je Savić. Prema njenim rečima, “seksizam nije u zakonu, već u našoj mentalnoj prezentaciji sveta”.
Kolumnistkinja beogradskog nedeljnika “Vreme” Nadežda Milenković kazala je da se u reklamama koje emituju televizije u Srbiji, žene diskriminišu i svode ili na seksualne objekte ili na histerične domaćice.
Skup je održan u prostorijama Nezavisnog društva novinara Vojvodine, u organizaciji Socijaldemokratskog kluba i Fondacije “Fridrih Ebert”.

Print Friendly, PDF & Email