Simboličan protest kosovskih novinara

Na Kosovu postoji sloboda izrazavanja za jednu kategoriju novinara, ali ne postoje mehanizmi za zastitu novinara koj

03. May 2005

Reading Time: < 1 minute

Na Kosovu postoji sloboda izrazavanja za jednu kategoriju novinara, ali ne postoje mehanizmi za zastitu novinara koji rade na otkrivanju istine, rekli su danas u Prištini predstavnici asocijacija novinara Kosova, obeležavajući 3. maj, Svetski dan slobode medija. Oko sto novinara danas je održalo simboličan protest ispred zgrade Skupštine Kosova, gde je i sedište vlade. Novinari su petnaestominutnom blokadom saobraćaja pokušali da skrenu pažnju institucija na prava novinara i zatražili bolji tretman vlasti.
“Okupili smo se danas spontano, ne poštujući pravila i blokirajucgi ulicu samo da bismo na ovaj dan ukazali na nizak stepen poštovanja koji pokazuju vlada i institucije prema medijima i koji stalno pokusavaju da ih blokiraju”, rekao je predsednik Asocijacije profesionalnih novinara Kosova Naser Miftari.
On je dodao da novinari sada jedino mogu ovakvim vidom protesta da ukažu na odnos vlasti prma njima.
Novinar Baton Hadžiju rekao je da se ne može govoriti da na Kosovu postoji sloboda izrazavanja.
“Sloboda da se izraziš u novinama postoji, ponekad je toliko slobode da ima namernih grešaka, ovde govorim o novinarstvu političkih partija, ne govorim o novinarstvu koje se gradi na nekim drugim principima. Međutim, današnji protest ima za cilj da poručimo da ne treba ometati rad novinara, posto je sloboda štampe osnov demokratije”, rekao je Hadžiju.
On je ocenio da je jedna od glavnih problema nedostatak mehanizama za zaštitu novinara.
“Ne postoje mehanizmi, pošto se oni izgrađuju kroz udruženja. Ne postoji ni poštovanje rada novinara, koji ulaze u rizik da bi saznali istinu. Zato je ovaj skup nazvan ‘Istina boli’. Mi kroz istinu treba da gradimo put koji nas udaljava od korupcije i ljudi koji zloupotrebljavaju institucije”, rekao je Hadžiju.
On je dodao da su greške novinara posledica nedostatka osećaja za profesionalizam, povećavanja broja medija, ali i nedostatka adekvatnog obrazovanja na Univerzitetu u Prištini.

Print Friendly, PDF & Email