Prvi konkursi za frekvencije uskoro

Novoizabrani predsednik Saveta za radiodifuziju Nenad Cekić najavio je danas da bi prvi konkursi za dodelu dozvola za

30. May 2005

Reading Time: 2 minutes

Novoizabrani predsednik Saveta za radiodifuziju Nenad Cekić najavio je danas da bi prvi konkursi za dodelu dozvola za emitovanje programa elektronskih medija mogli da budu raspisani na leto. Cekić je rekao da će konkursi biti raspisani po okončanju izrade Strategije razvoja radiodifuzije i Plana raspodele frekvencija, prenela je Radio-televizija Srbije. Cekić je rekao i da će do kraja prve nedelje juna biti poznato koliko radio i televizijskih stanica radi u Srbiji. Prema njegovim rečima, cilj Strategije je utvrđivanje vrste i broja emitera po zonama pokrivanja, posebno nacionalnih i regionalnih. Taj dokument biće prosleđen i emiterma na izjašnjavanje, dodao je on. O Planu raspodele frekvencija saglasnost bi trebalo da da Upravni odbor Agencije za telekomunikaciju, rekao je Cekić.
Na tom dokumentu radi i grupa inženjera, koji trenutno razmatraju da li će biti četiri ili pet nacionalnih pokrivanja za analognu televizijsku i radio difuziju, od kojih su dve mreže predviđene za RTS, odnosno budući republički javni servis, a dve za pokrajinski.
Cekić je ukazao da će raspodela frekvencija zavisiti ne samo od kriterijuma predviđenih Zakonom o radiodifuziji, već i od međunarodno priznatih obaveza i ugovora koje zemlja ima sa susedima, kao i od tehničkih parametara o kvalitetnom signalu. Ti dokumenti nisu način da se “tehničkim putem neko politički eliminiše.., ali svi oni koji ne budu dobili dozvolu, neće moći da postoje”, rekao je Cekić.
Cekić je ponovo izabran za predsednika Saveta Republičke radiodifuzne agencije na konstitutivnoj sednici krajem prošle nedelje, nakon što je Skupština Srbije 23. maja izabrala devetog člana Saveta sa Kosova i Metohije Tomislava Trifića, dekana Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini sa sedištem u Zvečanu.
U Savetu su i Svetozar Stojanović, Aleksandar Vasić, Vladimir Cvetković, Goran Karadžić, Slobodan Đorić, Velimir Milošević i episkop jegarski Porfirije (Perić).
Osam članova Saveta predložili su Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje, Skupština Vojvodine, rektori univerziteta u Srbiji, udruženja radiodifuznih glasila, novinara, filmskih i dramskih umetnika i kompozitora, kao i nevladine organizacije i udruženja građanai crkve i verske zajednice. Deveti član Saveta, koji je morao da bude sa Kosova, izabran je u parlamentu na predlog prethodno osam izabranih članova.
Cekić je i ranije bio predsednik Saveta za radiodifuzij, a zbog osporavanja njegovog i članstva Vladimira Cvetkovića, zbog kršenja zakonske procedure prilikom njihovog prvobitnog izbora, to telo je bilo praktično blokirano, zbog čega kasni i primena Zakona o radiodifuziji.

Print Friendly, PDF & Email