Promeniti stav o mentalnim poremećajima

Mediji u Srbiji trebalo bi da se više angažuju u promeni negativnog stava u društvu o osobama sa mentalnim poremećajima

18. May 2005

Reading Time: < 1 minute

Mediji u Srbiji trebalo bi da se više angažuju u promeni negativnog stava u društvu o osobama sa mentalnim poremećajima, ocenila je danas stručnjak Instituta za psihijatriju Kliničkog centra Srbije Olivera Vuković-Simić. Na okruglom stolu “Mas mediji i promocija zdravlja” u Beogradu, ona je naglasila da je neophodan i afirmativniji pristup samih medija kada izveštavaju o tim temama. Olivera Vuković-Simić kazala je da mediji, kada se dogode ubistva i nasilje, a još nisu zvanično saopšteni detalji zločina, često napadača unapred proglase za osobu sa mentalnim poremećajem. Istraživanja vršena u SAD pokazala su da su te osobe u samo tri do pet odsto slučajeva počinioci nasilja, rekla je ona.
Međutim, prema njenim rečima, u 62 odsto novinskih članaka osobe sa mentalnim bolestima opisuju se kao agresivne.
Ona je ocenila da se razlozi za to mogu tražiti u senzacionalizmu, nedovoljnoj informisanosti i potrebi da se, po svaku cenu, pronađe odgovor na pitanje zbog čega se nešto dogodilo.
Vuković-Simić kazala je da je slično stanje i u filmskoj industriji i da “Holivud ima dugu ljubavnu vezu sa psihijatrijom”, pošto je na temu mentalnih poremećaja snimljeno više od 500 filmova.
Na skupu koji je održan u okviru drugog dana Međunarodne konferencije “Promocija zdravlja u Srbiji” u hotelu “Metropol”, predstavnici medija i lekari iz Srbije razgovarali su o ličnim iskustvima u izveštavanju o zdravstvenim temama.
Jedan od zaključaka je da je za bolje izveštavanje o zdravstvenoj problematici neophodno poboljšati edukaciju novinara, da bi javnosti umeli da približe i teme koje ne nose negativnu konotaciju i nisu senzacionalističke.
(Kraj) daj/mar

Print Friendly, PDF & Email