Pismo Jove Ćuruvije WAN

Brat ubijenog beogradskog novinara Slavka Ćuruvije, Jovo Ćuruvija, zamolio je Svetsku asocijaciju štampe (WAN) da s

02. May 2005

Reading Time: < 1 minute

Brat ubijenog beogradskog novinara Slavka Ćuruvije, Jovo Ćuruvija, zamolio je Svetsku asocijaciju štampe (WAN) da sutra na konferenciji u Londonu, postavi pitanje vlastima u Srbiji zašto je ubistvo izdavača “Dnevnog telegrafa” i “Evropljanina” ostalo nekažnjeno i posle šest godina. Jovo Ćuruvija preneo je agenciji Beta da mu je u sedištu WAN-a u Parizu rečeno da je njegovo pismo upućeno učesnicima konferencije u Londonu, koju je WAN organizovala povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja, na temu nekažnjavanja za ubistva novinara.
Slučaj ubistva Ćuruvije posebno je opisan i u medijskom paketu WAN-a, koji ta najveća svetska organizacija štampanih medija nudi svake godine za objavljivanje povodom 3. maja.
Jovo Ćuruvija je, u pismu, pozvao učesnike konferencije u Londonu da pomognu svojim kolegama u Srbiji, koji se već šest godina “bore sa vlastima da naručioci i ubice budu izvedeni pred lice pravde”.
“Institucije države Srbije apsolutno ignorišu sve zahteve Slavkovih kolega koji skoro svakodnevno zahtevaju da se to ubistvo razreši”, naveo je Ćuruvija i ukazao da je Nezavisno udruženje novinara Srbije mesecima u štampanim i elektronskim medijima zahtevalo od državnog rukovodstva da ispuni predizborno obećanje i reši to ubistvo.
Jovo Ćuruvija apelovao je na učesnike konferencije WAN-a da izvrše pritisak na vlasti u Srbiji i postave im pitanje: “Zašto su ubice Slavka Ćuruvije i dalje na slobodi?”
“Vašim upornim insistiranjem na odgovoru pomogli biste Slavkovim kolegama i meni da naručioci i ubice budu kažnjeni. Ako se to ne dogodi, zločinci će biti ohrabreni da i u budućnosti oružjem guše slobodu medija u Srbiji”, poručio je Jovo Ćuruvija i zamolio učesnike skupa WAN-a da ne pristaju na odgovor da je istraga u toku ili da nema dokaza.

Print Friendly, PDF & Email