Pet minuta gromoglasne tišine

Granski sindikat međa “Nezavisnost” pozvao je sva sredstva informisanja u Srbiji da se sutra, povodom 3

02. May 2005

Reading Time: 2 minutes

Granski sindikat međa “Nezavisnost” pozvao je sva sredstva informisanja u Srbiji da se sutra, povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija, priključe akciji “Pet minuta gromoglasne tišine” prekidom rada i čitanjem ili objavljivanjem Proglasa o slobodi medija. Akcija će trajati od 11.55 do 12 sati, najavio je Sindikat “Nezavisnost” i pozvao štampane medije da sutra objave Proglas u svojim izdanjima, a elektronske da ga za vreme akcije pročitaju, posle prekida redovnog programa i puštanjem lagane instrumentalne muzike. TV stanice pozvane su da deo proglasa odštampaju i na telopu.
Kolege koje sutra budu na radnim zadacima van redakcija, naročito na sednicama vladinih ili lokalnih organa i skupovima političkih stranaka, sindikat “Nezavisnost” pozvao je da se priključe akciji tako što će ustati u tišini ili napustiti prostoriju za vreme pet minuta njenog trajanja.
U proglasu, povodom Svetskog dana slobode medija, “Nezavisnost”, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Medija centar ukazali su na razliku između teorije, odnosno proklamovanih sloboda i usvojenih zakona u Srbiji, s jedne, i s druge strane prakse, koju obeležavaju neprimenjivanje zakona, nastavak političkih pritisaka i teški uslovi rada većine novinara.
“Što se politicara tiče, dovoljno je pomenuti čuveni primer kada su narodni poslanici, uz obilato čašćavanje epitetima poput ‘strani plaćenici’, izveštačima zapretili da će im ukinuti pravo na hranu u skupštinskoj menzi, a sve zbog toga što su oštro kritikovali povećanje poslaničkih plata”, navedeno je u saopštenju.
“Nezavisnost”, NUNS i Medija centar podsetili su i na “sve lokalne moćnike koji su u protekloj godini svojevoljno smenjivali urednike i određivali goste u TV emisijama”, kao i na “silne pozive i pretnje novinarima, uvrede, fizičke nasrtaje i sudske tužbe, više nego brojne pokušaje upliva u uređivačku politiku”.
Budući da je ove godine 3. maj posvećen nerasvetljenim ubistvima novinara i ostalih medijskih poslenika, u saopštenju je ukazano da su u Srbiji i Crnoj Gori ostala nerasvetljena ubistva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Duška Jovanovića.
“Sloboda medija nije nikakva teorijska apstrakcija već odgovorni rad na otkrivanju ubica naših kolega, primena Zakona o radiodifuziji, formiranje Agencije za telekomunikacije, obezbeđivanje uslova za privatizaciju medija, smanjenje poreskih obaveza štampe i otpočinjanje pregovora za potpisivanje Kolektivnog granskog ugovora”, navedeno je u proglasu.
“Nezavisnost”, NUNS i Medija centar naglasili su i da bi sloboda medija u Srbiji trebalo da znače “pooštravanje inspekcijske kontrole poštovanja pojedinačnih ugovora novinara, uvođenje evropskih standarda u tretmanu uvrede i klevete u Krivičnom zakoniku i na sudu, kao i uvažavanje mišljenja profesionalnih, medijskih i sindikalnih organizacija u izradi medijskih zakona”.
“I, konačno, uviđanje da novinari nisu tu da bi na vlasti održali one koje su u jednom trenutku možda i podržavali, već da bi obavljali ulogu zbog koje su i nazvani sedmom silom – bili korektiv vlasti u interesu građana”, naveli su Granski sindikat medija “Nezavisnost”, NUNS i Medija centar.
Svetski dan slobode medija ustanovljen je 3. maja 1991. kada je na konferenciji Ujedinjenih nacija u Vindhuku, u Namibiji, usvojena Deklaracija o slobodi medija koja je cenzuru proglasila grubim kršenjem ljudskih prava.

Print Friendly, PDF & Email