Performans otpuštenog novinara

Otpušteni novinar-urednik dnevnog lista na mađarskom jeziku “Mađar so” (Magyar szo) Ferenc Čik Nađ rek

11. May 2005

Reading Time: < 1 minute

Otpušteni novinar-urednik dnevnog lista na mađarskom jeziku “Mađar so” (Magyar szo) Ferenc Čik Nađ rekao je danas da postoji opasnost da taj list postane “partijski list Saveza vojvođanskih Mađara (SVM)”. Ferenc Čik Nađ potom je izveo performans tokom kog je pozvao prisutne da “pokušaju da probaju subotičku svinjsku mast na novosadskom belom hlebu”, koje je posluživao uz crni luk i belo vino ispred redakcije lista “Mađar so” u Novom Sadu.
Vršilac dužnosti generalnog direktora tog dnevnog lista Rudolf Mihok dao je 28. aprila Nađu otkaz zbog toga što je kao urednik strane “Eks Ju pres” preuzeo članak sa internet portala “Vojvodina danas” koji je kritički ocenio rad rukovodstva dnevnika.
Kao drugi razlog za otkaz navedeno je da je 21. decembra 2004. dozvolio da u zgradu redakcije uđe fotoreporter “Dnevnika” i slika redakcijsku proslavu koja je, prema rečima Nađa, organizovana u znak protesta što rukovodstvo od nezavisnog lista želi da napravi glasilo SVM-a.
Nađ je tada optužio Mihoka “da uopšte ne komunicira sa zaposlenima u Novom Sadu, jer je suština cele priče da oni žele da redakciju presele u Suboticu”.
Mihok je rekao da je Nađ “svesno i zlonamerno prekršio” uređivačku politiku. “On (Nađ) se vadi na to da je tekst samo preuzet i time se, u stvari, samo još više povlači njegova odgovornost. Nađ nije autor tog teksta, već je uređivao tu stranicu i time svesno prekršio uputstvo glavnog urednika”, rekao je Mihok.
Nekoliko novinara lista “Mađar so” optužilo je u martu predsednika Nacionalnog saveta Mađara Lasla Jožu, inače predsednika Upravnog odbora lista i lidera SVM-a Jožefa Kasu da vrše “indirektni politički pritisak na redakciju”. Joža je demantovao sve optužbe, a isto je učinio i Kasa koji je odgovorio kontraoptužbama na račun “neprofesionalnosti pobunjenih novinara ‘Mađar soa'”.

Print Friendly, PDF & Email