Otkaz zbog verbalnog deikta

Novinar Radio-televizije Srbije (RTS) Bojan Bosiljčić, kome je generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić uručio

18. May 2005

Reading Time: < 1 minute

Novinar Radio-televizije Srbije (RTS) Bojan Bosiljčić, kome je generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić uručio otkaz, najavio je danas da će tužiti tu medijsku kuću. Bosiljčić, koji je do 6. maja, kada je dobio otkaz, bio glavni urednik Redakcije kulturnog programa RTS-a, rekao je na konferenciji za novinare u sindikatu “Nezavisnost” da mu je zbog te tužbe “neprijatno, jer je tako stao u isti red sa onima koji su RTS tokom prethodne decenije uvalili u kaljugu, a sada dobijaju sudske sporove protiv RTS-a”. On je u intervjuu listu “TV Novosti” pod naslovom “Kultura tačno u ponoć”, objavljenom 6. aprila, rekao da “devojčice kojima je glavni adut pupak istrčavaju u udarne termine, a kultura je oterana u duboke noćne sate”.
U obrazloženju otkaza, koji je potpisao Tijanić, navodi se da je Bosiljčić u tom intervjuu “netačno, neprofesionalno i do kraja proizvoljno izneo tvrdnje koje nanose veliku štetu RTS-u i utiču na ukupan rejting i gledanost programa RTS-a”. Tijanić je u otkazu naveo i da je u Kodeksu o radu i ponašanju zaposlenih u RTS-u propisano da će “zaposleni u javnosti nastupati u ime RTS-a samo ako su na to ovlašćeni”.
Bosiljčić je, međutim, rekao da je u serijalu “Jednostavan život”, koji je snimljen u privatnoj produkciji, “voditeljkama iz epizode u epizodu, dok su boravile u selima Srbije, bio vidljiv pupak”. Prema njegovim rečima, u istom broju “TV Novosti” u kojem je objavljen intervju “Kultura tačno u ponoć”, objavljeni su i drugi intervjui sa novinarima RTS-a koji takođe “nisu imali ovlašćenje za nastup u ime RTS-a, ali oni nisu dobili otkaze jer nisu kritikovali” rad te medijske kuće.
Bosiljčić je naveo i da je zastupljenost programa redakcije za kulturu smanjena sa 720 minuta nedeljno na 360 minuta, odnosno da je prepolovljena, i dodao da su termini svih emisija iz kulture “približeni ponoći”.

Print Friendly, PDF & Email