Osloboditi novinara i snimatelja

Predstavnici udruženja novinara iz Sandžaka optužili su danas lokalne vlasti, načelnika policije i javnog tužioca z

10. May 2005

Reading Time: 2 minutes

Predstavnici udruženja novinara iz Sandžaka optužili su danas lokalne vlasti, načelnika policije i javnog tužioca za krađu opreme Informativnog centra Tutin i prebacivanje odgovornosti za to na novinara i snimatelja te televizije Albina Gegića i Tufika Sadovića, koji su uhapšeni 6. maja. Predsednik Upravnog odbora Informativnog centra Tutin Amir Numanović rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu da je Gegiću i Sadoviću određen pritvor od 30 dana kako navodno ne bi “doveli u opasnost” opremu nad kojom i Regionalna televizija Novi Pazar tvrdi da ima vlasništvo.
TV Tutin funkcionisala je u sastavu Regionalne televizije u Novom Pazaru do promene upravljačke strukture u toj stanici, kada je za direktora postavljen Muković. Prema rečima Numanovića, “kada je Informativni centar Tutin najavio samostalno emitovanje programa, policija, sudstvo i Muković učinili su sve da to spreče”. Numanović je optužio potpredsednika Socijaldemokratske partije (SDP) Muju Mukovića za “organizovanje krađe” sporne opreme, dodajući da načelnik policije i javni tužilac znaju ko su počinioci. Iste optužbe Informativni centar izneo je na račun lokalnih funkcionera SDP i krajem aprila, kada je saopštio da je tokom noći “pokradena oprema vredna preko 20.000 evra” i da je “oštećen i deo opreme za emitovanje programa Radio Beograda”. Predsednik Opštinskog odbora SDP-a Tutina Mujo Muković ocenio je tada da nestanak opreme predstavlja “manevar” aktivista rivalske koalicije Lista za Sandžak Sulejmana Ugljanina “kako ne bi policiji vratili opremu, koja se od njih potražuje”.
“Oni su sklonili deo opreme koji pripada Regionalnoj televiziji. Očekuju ispravnu odluku suda da opremu vrate, pa su iscenirali krađu kako oprema ne bila vraćena vlasniku”, rekao je Muković.
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zatražilo je danas oslobađanje Gegića i Sadovića, navodeći da spor dve medijske kuće o vlasništvu nad opremom treba rešiti na sudu.
“Pritvoreni novinari nisu pomenutu opremu niti prisvojili, niti imali nameru da je otuđe, a pošto je ona u posedu državnih organa, ne postoje nikakvi razlozi da se kolege Gegić i sadović drže u pritvoru”, naveo je NUNS.
Regionalna TV je pod ingerencijom novopazarske opštine, a Informativni centar Tutin je u nadležnosti tutinske opštine.

Print Friendly, PDF & Email