Novinari žrtve planiranih ubistava

Novinari širom sveta na svom poslu najčešće ne ginu slučajno u razmeni vatre u zonama sukoba, već su žrtve planiranih ub

02. May 2005

Reading Time: < 1 minute

Novinari širom sveta na svom poslu najčešće ne ginu slučajno u razmeni vatre u zonama sukoba, već su žrtve planiranih ubistava, saopštio je danas Komitet za zaštitu novinara (CPJ). U istraživanju o uzrocima smrti zaposlenih u medijima na poslu, od 1. januara 2000. godine, navodi se da su najpogubnija zemlja za novinare Filipini, a slede Irak, Kolumbija, Bangladeš i Rusija. “Time što nisu sprovele istragu i kaznile ubice, vlasti ovih pet zemalja ohrabruju sve one koji žele da ućutkaju medije nasiljem”, rekla je izvršni direktor CPJ En Kuper (Ann Cooper).
U saopštenju CPJ se navodi da “nasilje samo sebe održava i slobodan protok informacija se prekida”.
Istraživanje koje je objavljeno povodom obeležavanja Svetskog dana slobode medija 3. maja, navodi se da je 121 od 190 ubijenih novinara u proteklih pet godina stradalo od odmazde zbog svog izveštavanja.
U samo nekoliko slučajeva izvršioci su uhapšeni i optuženi, ali nisu podignute optužnice protiv nalagodavaca tih ubistava.
Utvrđeno je da su novinari ubijani zbog izveštavanja o korupciji, zločinima, trgovini drogom i aktivnostima pobunjeničkih grupa, a mnogima od njih je prećeno pre nego što su ubijeni, “što ukazuje na svu besramnost ubica”, navodi se u saopštenju.
Na Filipinima, od 2000. godine ubijeno je 18 novinara. U Iraku je poginuo ukupno 41 novinar, ali većinom u razmeni vatre, pa se računa da je u toj zemlji 13 novinara namerno ubijeno.
U proteklih pet godina u Kolumbiji je ubijeno 11 novinara, devet u Bangladešu i najmanje sedam u Rusiji, navodi se u ovom izveštaju.
Dodaje se da je u svetu rešeno samo 14 odsto slučajeva ubistava novinara.

Print Friendly, PDF & Email