Mediji vrše pritisak na sud

Nikola Martinović, branilac Amela F.Mučića, koji je sa još trojicom mladića osumnjičen za kidnapovanje desetogodiš

23. May 2005

Reading Time: < 1 minute

Nikola Martinović, branilac Amela F.Mučića, koji je sa još trojicom mladića osumnjičen za kidnapovanje desetogodišnjeg deteta iz Podgorice, rekao je danas da mediji u vezi sa tim slučajem vrše pritisak na sud. On je agenciji Beta rekao da “štampa vrši pritisak na sud kako bi negativan događaj u životu jednog deteta i nekoliko porodica iskoristila da se opovrgne jedan stav”.
Podgorička štampa danas je objavila opširne tekstove o odluci istražnog sudije Miroslava Bašovića da ne odredi pritvor Mučihu i još trojici mladića. Oni su priznali da su oteli desetogodišnjeg R.P iz Podgorice da bi novcem od otkupa platili letovanje. Tekstovi su naslovljeni sa “Sudija Bašović pustio otmičare da odu kući” i “Otmičari pušteni, roditelji i MUP ogorčeni”. Martinović je rekao da je nedopustivo komentarisati odluku sudije jer je to pritisak na sud.
On je kazao da nema informacija da li je tužilac Dražen Burić podigao zahtev za sprovođenje istrage protiv Mučića, Aleksandra Dragićevića (19), Aleksandra Radonjića (18) i maloletnog D.I.
Branilac jednog od otmičara objasnio je da javnost pogrešno tumači odluku sudije da ne odredi pritvor mladićima, navodeći da “pritvor nije kazna, već mera da se obezbedi da se okrivljeni ili osumnjičeni pojavi pred sudom”.
Mediji su objavili reagovanje roditelja i policije, koji kritikuju odluku sudije navodeći da postoji potencijalna bojazan da bi još neko dete moglo biti oteto. U kontakt emisiji podgoričkog Radija Antena M javio se veliki broj slušalaca koji su kritikovali odluku sudije, tražeći obrazloženje njegove odluke.
Policija je krajem prošle nedelje objavila da je grupa mladića otela R.P. iz Podgorice tražeći otkup od 20.000 evra. Nakon što su roditelji platili otkup oni su slučaj prijavili policiji, koja je ubrzo uhapsila otmičare. Sudija Bašović juče je saslušao mladiće, ali im nije odredio pritvor, navodeći da za to nije imao pravni osnov.

Print Friendly, PDF & Email