Mediji i francusko “ne”

Predsednik Međunarode unije frankofonih novinara (UPF) Erve Burž (Herve Bourges), koji boravi u poseti Beogradu, od

31. May 2005

Reading Time: < 1 minute

Predsednik Međunarode unije frankofonih novinara (UPF) Erve Burž (Herve Bourges), koji boravi u poseti Beogradu, održao je večeras predavanje o razvoju televizije u Francuskoj i u svetu. Bivši predsednik Visokog radodifuznog saveta Francuske, Burž je u Francuskom kulturnom centru govorio i o projektu francuske internacionalne tv-mreže, čiji je početak emitovanja predviđen za leto naredne godine.
On je ocenio da francusko “ne” na nedeljnom referendumu o evropskom ustavu moze da utiče i na taj projekat, kao i na širenje frankofonije, jer se Francuzi sada doživljavaju kao nacionalisti.
Zajedno sa generalnim sekretarom UPF-a Žoržom Groom (Georges Gros), Burž se danas posle podne sastao sa ministrom kulture Srbije Draganom Kojadinovićem, čije ministarstvo učestvuje u izradi dosijea SCG za prijem u Međunarodnu organizaciju Frankofonije. Francuski zvaničnici obišli su i Radio-televiziju Srbije.
Burž će sutra u Novom Sadu prisustvovati otvaranju regionalnog seminara  “Unapređenje tolerancije u medijima”, koje organizuju Udruženje frankofonih novinara SCG i ambasada Francuske u SCG, a finansijski podržava Međuvladina agencija Frankofonije. Na seminaru učestvuju frankofoni novinari iz Albanije, BiH, Makedonije, Moldavije, Mađarske, Ukrajine, Slovačke, Rumunije i SCG.
Trodnevni seminar u Francuskom kulturnom centru u Novom Sadu otvoriće ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić i ambasador Francuske Ig Perne.
Erve Burž će u okviru seminara održati predavanje “Frankofonija kao način širenja kulturne različitosti”.
Udruženje frankofonih novinara SCG je sekcija Unije frankofone štampe, koja u svetu ima više od 3.000 članova.

Print Friendly, PDF & Email