Mediji doprinose netrpeljivosti

Potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDŠ) i poslanik srpske manjine u hrvatskom parlamentu Milora

23. May 2005

Reading Time: 2 minutes

Potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDŠ) i poslanik srpske manjine u hrvatskom parlamentu Milorad Pupovac osudio je danas podmetanje eksplozivnih naprava u Trpinji i Borovu, dodajući da krivicu za to dobrim delom snose i mediji. Nedavnu izjavu predsednika desno orijentirane Hrvatske stranke prava (HSP) Ante Đapića, koji je rekao da nakon prošlonedeljnih lokalnih izbora nije spreman na saradnju sa strankama srpskog predznaka, Pupovac je na današnjoj konferenciji za novinare u Saboru ocenio segregacijskom.
Izjave da opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP) i vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) predstavnike HSP-a smatraju “poželjnim koalicionim patnerom” Pupovac smatra političkom neodgovornošću i “ludilom političkog relativizma”.
“Ako premijer Ivo Sanader ostane pri svom stavu i ako podrži segregaciju koju zagovara Đapić, shvatićemo to kao odustajanje od evropskog projekta u koji je ušao skupa s nama i od politike prema manjinama” kazao je Pupovac.
Dodao je da SDŠ, kao koalicioni partner HDZ-a nakon prošlih parlamentarnih izbora, u tom slučaju ne može podržati takvu politiku premijera Sanadera.
Pupovac je kazao da je “uveren da Sanader ima izrazit osećaj odgovornosti prema svojoj vladi i politici”, ali činjenica da su dve najjače stranke u Hrvatskoj – SDP i HDZ – prećutale Đapićevu izjavu za SDŠ je, rekao je, “alarm najvišeg stepena”.
HDZ je Pupovac optužio i za “vraćanje na staro”, spominjući primer Knina, u kojem se HDZ nakon lokalnih izbora sprema na koaliciju sa desno orijentisanim Hrvatskim blokom (HB), usprkos “činjenici da mu je SDŠ držao leđa u obračunu s HB-om na nivou grada i županije”.
Pupovac je upozorio da je upravo grad Knin mesto gde su testiraju politička stabilnost i međunacionalna trpeljivost, zbog čega, kako je rekao, koaliciju HDZ-a s HB-om u tom gradu SDŠ ne može shvatiti kao stvar puke slobode stranačkih ćelija.
Na prošlonedeljnim lokalnim izborima SDŠ je u Kninu osvojio osam od ukupno 17 odborničkih mesta, pa su lideri te stranke izrazili nadu da će u koaliciji sa HDZ-om i njihovim partnerima Hrvatskom socijalno liberalnom strankom (HSLS) formirati većinsku vlast u tom gradu. HDZ je, međutim, vrlo brzo demantovao ta očekivanja i objavio da će zajedno sa HSLS-om ići u koaliciju sa desno orijentisanim HSP i HB i tako sa ukupno devet poslanika “nadglasati” SDŠ, čime bi, kako je tada istaknuto, “hrvatska opcija” zadržala vlast u Kninu.
Pupovac je na konferenciji za novinare izrazio zabrinutost i zbog neodgovorne medijske kampanje, koja, kako je rekao, doprinosi porastu međunacionalne netrpeljivosti. Pupovac je, optuživši pojednice sa Hrvatske televizije (HTV) da privatizuju taj medij i koriste ga kako bi širili mržnju prema njemu lično, politici i zajednici koju predstavlja.
“Ako neko mene stavlja u kontekst četništva, to nije samo uvreda meni lično, nego poziv na mržnju” rekao je Pupovac, najavivši da će zatražiti da se u Saboru pregleda snimak TV priloga o glasanju izbeglih Srba, koji je na HTV-u prikazan prošle nedelje u izbornoj noći. “Našli su i prikazali jednog pijanog čoveka s neprihvatljivim izjavama i plasirali to kao stav izbeglih Srba koji su u Hrvatsku došli na glasanje” kazao je Pupovac, ističući da je takav zaključak “daleko od istine”.

Print Friendly, PDF & Email