Kritikuju rukovodstvo “Novosti”

Predstavnici Udruženja malih akcionara kompanije “Večernje novosti” istakli su danas da je rukovodst

23. May 2005

Reading Time: < 1 minute

Predstavnici Udruženja malih akcionara kompanije “Večernje novosti” istakli su danas da je rukovodstvo te kompanije pokušavalo da odloži neminovnu vlasničku transformaciju i održavanje redovne godišnje skupštine akcionara. “Prošle nedelje, posle više od dve godine raznih manipulacija, upisana je knjiga malih akcionara u Centralni registar hartija od vrednosti, čime su aktivirane naše akcije “, istakao je član Udruženja Miroslav Turudić. Prema njegovim rečima, prva ponuda za kupovinu akcija “Večernjih novosti” stigla je od nemačke kompanije VAC (WAZ), koja je ponudila preuzimanje akcija od 51 do 100 odsto, po veoma povoljnim uslovima. Ponuđeno je, kako je rekao, 168.000 dinara (oko 2.000 evra) po jednoj akciji. Udruženje malih akcionara raspolaže većinskim paketom deonica sa 63 odsto, dok je 30 odsto u vlasništvu države.
Turudić je istakao da ta ponuda sadrži investicioni i socijalni program, a potencijalni kupac se obavezao da neće otpuštati zaposlene i da će voditi kadrovsku politiku u skladu sa propisima.
“Više od godinu dana generalni direktor ‘Večernjih novosti” Manojlo Vukotić odlagao je skupštinu akcionara, završni račun za 2004. još nije usvojen, odnosi u kompaniji su pogoršani, dividende nisu podeljene akcionarima, a prodati tiraž je pao ispod 140.000 primeraka”, rekao je predsednik skupštine malih akcionara Predrag Pasuljević.
On je istakao da je redovna skupština odlagana dva meseca, a knjiženjem akcija u Centralnom registru stekli su se uslovi da se ona održi 4. juna. “Na skupštini će se videti gde su sada ‘Večernje novosti’, kakva je finansijska situacija u toj kući”, naglasio je Pasuljević.
On je izrazio zabrinutost zbog eventualnih “zakulisnih radnji” ljudi iz vlasti, Upravnog odbora i menadžmenta kompanije i mogućnosti blokade prodaje akcija malih akcionara. “Na skupštini će se akcionari suočiti sa ružnom prošlošću, ali i pravnom istinom gde se ‘Novosti’ sada nalaze i čija je odgovornost za učinjene greške”, naveo je Pasuljević.

Print Friendly, PDF & Email