Kongres novinskih izdavača u Seulu

Svetsko udruženje novina dodelilo je danas nagradu za najveći doprinos slobodi štampe sudanskom izdavaču i jednom od

30. May 2005

Reading Time: < 1 minute

Svetsko udruženje novina dodelilo je danas nagradu za najveći doprinos slobodi štampe sudanskom izdavaču i jednom od osnivača najstarijih nezavisnih novina u toj zemlji Mahgubu Mohamedu Salihu. Ta nagrada dodeljena je na 58. Svetskom kongresu izdavača novina koji se danas održava u glavnom gradu Južne Koreje Seulu. Salihov list visse puta je zatvaran, a novinari koji rade u njemu su hapšeni i izlagani pritiscima i uznemiravanju.
Primajući nagradu, Salih je rekao da je za dve godine sukoba u Sudanu poginulo više od 180.000 ljudi. On je naglasio da su “slobodno informisanje i slobodno izražavanje osnova za mir i stabilnost u svetu”. Južnokorejski predsednik Ro Mu Hjun, koji je i sam bio angažovan u zastiti ljudskih prava za vreme vojnog režima u toj zemlji, pohvalio je ulogu novina u razvoju demokratije.
“Istorija novina je istorija demokratije i ljudskih prava”, rekao je Ro, istovremeno kritikujući konzervativne novine u Južnoj Koreji zato ssto nemaju kritičan odnos prema društvu.
I pored toga ssto razvoj Interneta utiče negativno na industriju novina, proše godine je porasla prodaja dnevnih novina ssirom sveta za visse od 395 milona primeraka, istakli su predstavnici Udruženja.
Prema podacima Udruženja, za proteklih ssest meseci širom sveta ubijeno je 38 novinara dok su obavljali svoj posao, a Irak i Filipini bile su najkritičnije destinacije za novinare. Svetsko udruženje novina predstavlja 18.000 listova iz 102 države, a na sastanku u Seulu učestvuje više od 1.400 delegata iz tih zemalja.

Print Friendly, PDF & Email