I UNS pozvao na pet minuta tišine

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Sindikat novinara Srbije (SNS) organizovaće sutra u 11 sati i 55 minuta u Pionirskom

02. May 2005

Reading Time: 2 minutes

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Sindikat novinara Srbije (SNS) organizovaće sutra u 11 sati i 55 minuta u Pionirskom parku akciju “Pet minuta gromoglasne tišine”, povodom Svetskog dana slobode medija. U saopštenju UNS i SNS navodi se da će se javnosti kod Spomenika čitaocu novina u Pionirskom parku obratiti predsednik UNS Nino Brajović, potpredsednik SNS Dejan Gligorijević i dramski umetnik Pavle Minčić. Kako se navodi u saopštenju, akcija će u stampanim medijima biti sprovedena prekidom rada u redakcijama u 11 sati i 55 minuta do 12 sati, kada će biti pročitan proglas povodom 3. maja Svetskog dana slobode medija.
Takođe, UNS i SNS su pozvali elektronske medije da u isto vreme prekinu program i pročitaju proglas UNS i SNS u kojem se ističe odlučnost u ostvarivanju i zaštiti socijalnih prava novinara i medijskih radnika jačanjem profesionalne solidarnosti, koja je izražena u Konvenciji o saradnji strukovnih sindikata, nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih prava i političkih stranaka.
“‘Pet minuta gromoglasne tišine’ je tradicionalna akcija međunarodnog karaktera i zato vas pozivamo da joj se i ove godine odazovete, jer samo zajedno možemo iskazati svoju solidarnost i odlučnost da se izborimo za potpuniju zaštitu naših profesionalnih i ljudskih prava”, piše u saopštenju.
U Proglasu UNS i SNS podsećaju javnost, vlasnike medija i poslodavce na sve teži socijalni i profesionalni položaj zaposlenih u medijima, kao i na to da domaći i strani vlasnici medija pođednako krše pravo novinara i medijskih radnika.
“Poslodavci odbijaju da pregovaraju o zaključenju Nacionalnog kolektivnog ugovora za novinare i medijske radnike, a nadležna ministarstava – Ministarstvo kulture i medija i Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike, nisu pokazala spremnost da stvore bolju klimu za konačan početak pregovora”, piše u saopštenju.
UNS i SNS su u proglasu zatražili odgovorniju ulogu države povodom teškog položaja većine zaposlenih, a posebno dugogodišnjih honoraraca čija su primanja “najčešće ispod granice dostojanstva”.
Takođe, u proglasu UNS i SNS podsetili su nadležne organe da, uprkos čestim obećanjima koja prethode godišnjicama ubistva kolega Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, nalogodavci i ubice još nisu otkriveni, a da je između dva Svetska dana slobode medija ubijen vlasnik podgoričkog lista “Dan” Duško Jovanović.
UNS i SNS su u ime 4.000 članova pozvali sve novinare i medijske radnike, kao i srpsku javnost da podrže akciju “Pet minuta gromoglasne tišine” i na solidarnost u budućim naporima da se medijsko zakonodavstvo uskladi sa standardima Evropske unije, kao i da se bolji kvalitet informisanja javnosti osigura boljim uslovima za rad novinara i medija.
Granski sindikat medija “Nezavisnost”je, takođe, pozvao sva sredstva informisanja u Srbiji da se sutra, povodom Svetskog dana slobode medija, priključe akciji “Pet minuta gromoglasne tišine” prekidom rada i čitanjem ili objavljivanjem Proglasa o slobodi medija.
U proglasu, povodom Svetskog dana slobode medija, “Nezavisnost”, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Medija centar ukazali su na razliku između teorije, odnosno proklamovanih sloboda i usvojenih zakona u Srbiji s jedne i prakse s druge strane, koju obeležavaju neprimenjivanje zakona, nastavak političkih pritisaka i teški uslovi rada većine novinara.
Svetski dan slobode medija ustanovljen je 3. maja 1991. kada je na konferenciji Ujedinjenih nacija u Vindhoku u Namibiji usvojena Deklaracija o slobodi medija koja je cenzuru proglasila grubim kršenjem ljudskih prava.

Print Friendly, PDF & Email