Dodata imena 78 ubijenih novinara

U Arlingtonu su u utorak, na Svetski dan slobode medija, na spomenik ubijenim novinarima pridodata imena 78 novinara s

04. May 2005

Reading Time: < 1 minute

U Arlingtonu su u utorak, na Svetski dan slobode medija, na spomenik ubijenim novinarima pridodata imena 78 novinara stradalih prošle godine dok su obavljali profesionalnu dužnost. Na sumornoj komemoraciji, na spomenik u vodu spiralne staklene strukture ispisana su imena 78 pripadnika sedme sile poginula širom sveta prošle godine. Najveći broj njih – 25 – stradao je u Iraku, a među njima su i producent CNN-a, dopisnik poljske televizije i italijanski frilens novinar koga su ubili pripadnici militantne grupe.
Na komemoraciji, uz kolege, porodice i prijatelje stradalih, pročitana su imena svih 78 novinara.
Predstavnici nevladine organizacije Fridom forum, koja je podržala projekat, ocenili su da je prošla godina bila treća najsmtronosnija godina za skoro dva veka. Veći broj novinara stradao je samo 1991. i 1994. godine.
Među novinarima stradalim prošle godine u više od 20 zemalja, neki su bili žrtve unakrsne vatre dve zaraćene strane, a čak polovina je ubijena zbog toga što su novinari. Devet je Filipinaca ubijenih u domovini.
Na spomeniku je i ime glavnog i odgovornog urednika podgoričkog lista “Dan” Duška Jovanovića, ubijenog 28. maja prošle godine u Podgorici.
Spomenik, koji je svake godine posvećen nekom od poginulih novinara, sada nosi ime Paula Hlebnjikova, urednika ruskog izdanja magazina “Forbs” ubijenog u julu u Moskvi.

Print Friendly, PDF & Email