Akcionari “Novosti” osnivaju konzorcijum

Mi želimo da budemo većinski akcionar u Novostima, i da svoje akcije ne rasprodajemo. Zbog toga i formiramo posebno pre

25. May 2005

Reading Time: 2 minutes

Mi želimo da budemo većinski akcionar u Novostima, i da svoje akcije ne rasprodajemo. Zbog toga i formiramo posebno preduzeće Novosti, kao samostalno pravno lice, koje će i samo moći da konkuriše za kupovinu akcija, i omogući onima koji žele da prodaju akcije da to učine pod najboljim uslovima ili da sa strateškim partnerom ostvare većinski paket. Dva udruženja su bila prihvatila tu ideju, a sada je proglašavaju nekorisnom i odbacuju – navodi se u jučerašnjem saopštenju Predsedništva Kluba malih akcionara Novosti o budućnosti kompanije.
Ovo saopštenje je reakcija na konferenciju za novinare druga dva udruženja akcionara koja su prekjuče optužila rukovodstvo kuće da pokušava da odloži vlasničku transformaciju i održavanje redovne godišnje skupštine akcionara.
– Iz izjave predstavnika dva udruženja jasno se vidi da oni brane ideju da se akcije prodaju nemačkoj kući WAC. Oni već znaju koliko je WAC ponudio i šta sve ima u ponudi, iako ona još nije ni otvorena, ni javna, ni prihvaćena od nadležnih instanci. Niti će možda biti samo jedan ponuđač, navodi se u saopštenju Kluba malih akcionara Kompanije Novosti.
Članovi Kluba poručuju da žele da Novosti sačuvaju “kao stabilnu, zdravu, nacionalnu kuću i njen visoki prestiž kakav ima danas”. “To nećemo postići saopštenjima i konferencijama za štampu – nego borbom legalnih organa Kompanije i svojim aktivnim učešćem u donošenju važnih odluka”, navodi se u saopštenju.
Formiranje konzorcijuma odgovor je na nastojanje da se akcije Novosti prodaju “strancima”. Iako je većina informacija o tome ko je zasad dao ponude za kupovinu deonica Novosti na nivou spekulacija, izvor iz Komisije za hartije od vrednosti je potvrdio saznanja Danasa da su među ponuđačima WAC i jedan lihtenštajnski fond, ali se u Novostima govori i o tome da je ponuda više i da su među zainteresovanima i “neki Englezi”. WAC je ponudo preuzimanje akcija od 51 do 100 odsto, po ceni od 168.000 dinara (oko 2.000 evra) po jednoj akciji i dobar investicioni i socijalni program, rekao je na konferenciji za novinare Miroslav Turudić, član Udruženja malih akcionara Kompanije Novosti.
Kako Danas saznaje, Komisija za hartije od vrednosti bi u četvrtak trebalo da odlučuje o tome da li će ponude biti otvorene.
Država je vlasnik 29,52 odsto akcija, a mali akcionari imaju 70,48 odsto. Akcionari Novosti okupljeni su u tri udruženja. Udruženje malih akcionara Novosti čiji je predsednik Branislav Novčić i Udruženje akcionara Novosti 2004. koje predvodi Momir Čabarkapa, zajedno imaju manje od 1.000 akcija, prema nedavnom pisanju Večernjih novosti uz pozivanje na izjave njihovih članova. Država ima 1.989 akcija. Direkcija za informisanje i ova dva udruženja akcionara potpisali su krajem februara Memorandum o saglasnosti akcionara Kompanije Novosti A. D. za usaglašeno nastupanje.
Treće udruženje, odnosno Klub akcionara Novosti, predvodi Manojlo Vukotić, sadašnji direktor i glavni i odgovorni urednik i u njemu je, kako se navodi u jučerašnjem saopštenju, 251 upisan akcionar (od ukupno 433), sa 2.782 akcije (od ukupno 4.268). Klub akcionara se protivi prodaji i zalaže se za to da akcionari koji su stvarali Novosti, i oni koji rade u njima, ostanu većinski vlasnik u Kompaniji, te je nedavno saopštio da bi vrednost akcije trebalo da bude najmanje duplo veća.

Print Friendly, PDF & Email