SEEMO zabrinut situacijom u CG medijima

Organizacija za medije jugoistočne Evrope (SEEMO) izrazila je danas zabrinutost zbog saopštenja crnogorskog Minis

26. Apr 2005

Reading Time: < 1 minute

Organizacija za medije jugoistočne Evrope (SEEMO) izrazila je danas zabrinutost zbog saopštenja crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova o medijskoj situaciji u toj republici. SEEMO, koja je jedna od vodećih medijskih organizacija u jugoistočnoj Evropi i ogranak Međunarodnog instituta za štampu (IPI), podseća da je crnogorsko Ministarstvo u saopštenju izrazilo nezadovoljstvo zbog nedovoljnog doprinosa crnogorskih medija otcepljenju te republike od državne zajednice SCG.
Kako se navodi u saopštenju SEEMO, činjenica da crnogorsku privatnu agenciju MINA finansiraju strani donatori suprotna je demokratskim principima i slobodi izražavanja. Takođe, SEEMO se ne slaže sa konstatacijom crnogorskog Ministarstva da je vrlo zabrinjavajuća činjenica da u republici još uvek ne postoji državna novinska agencija. Naime, SEEMO smatra da bi stvaranje državne novinske agencije samo ugrozilo nezavisnost medija u Crnoj Gori. SEEMO, takođe, brine stav Ministarstva da je nekim privatnim medijima potrebna “materijalna pomoć”.
“Želimo da naglasimo da ne bi trebalo da bude diskriminacije u odnosu (crnogorske) vlade prema medijima”, navodi se u saopštenju.
Na kraju, SEEMO upozorava i na konstataciju crnogorskog Ministarstva da neki mediji ne izveštavaju pozitivno o političarima i političkim događajima. S tim u vezi, SEEMO podseća da mediji imaju pravo da “slobodno izveštavaju, bez ikakvog uticaja ili pritiska države”.

Print Friendly, PDF & Email