Privatizacija štampe u vakuumu

Istek zakonskog roka za privatizaciju štampanih medija u Srbiji ne znači da će oni biti ugašeni, već će samo biti “

22. Apr 2005

Reading Time: 2 minutes

Istek zakonskog roka za privatizaciju štampanih medija u Srbiji ne znači da će oni biti ugašeni, već će samo biti “stvoren 15-dnevni vakuum” do izmene Zakona o javnom informisanju, izjavio je danas u Kragujevcu zamenik ministra kulture Miroljub Radosavljević. Na okruglom stolu o privatizaciji štampanih i elektronskih medija, Radosavljević je ukazao da je predlog izmena Zakona o javnom informisanju u skupštinskoj proceduri, ali da zbog obimnog dnevnog reda još nije usvojen.
Prema Zakonu o javnom informisanju, štampani mediji, čiji su osnivači država, lokalna samouprava ili preduzeća u pretežno državnoj svojini, trebalo je da budu privatizovani do danas.
Rukovodilac projekta za privatizaciju medija u Agenciji za privatizaciju Dragan Bosiljkić rekao je da je taj proces započet prikupljanjem baze podataka o medijima.
Prema njegovim rečima, bazu podataka praviće regionalne kancelarije Agencije za privatizaciju, a konačna lista štampanih medija biće spremna za dve nedelje i zatim dostavljena Ministarstvu privrede, koje će je proslediti vladi radi dobijanja saglasnosti za privatizaciju.
Bosiljkić je najavio i izmene Pravilnika o privatizaciji elektronskih medija, kojima bi trebalo da budu izbačene neke sporne odredbe.
Novu verziju pravilnika već naredne nedelje trebalo bi da potpiše ministar kulture Dragan Kojadinović, rekao je Bosiljkić.
Prema njegovim rečima, izmenom pravilnika biće omogućena privatizacija radio i televizijskih stanica pre raspodele frekvencija, odnosno raspisivanja tendera za dozvole za emitovanje programa.
Budući kupac elektronskog medija neće morati da čeka pet godina radi promene delatnosti, kako je sada predviđeno pravilnikom, već će moći to da učini odmah – ako stanica koju je kupio ne dobije frekvenciju.
Napominjući da u Srbiji trenutno postoji oko 1.400 radio i televizijskih stanica, Bosiljkić je ukazao da će biti podeljeno oko 400 frekvencija, što znači da će mnogi mediji ostati bez mogućnosti emitovanja programa.
Zamenik ministra kulture Radosavljević rekao je da još nije utvrđeno da li će i rok za privatizaciju elektronskih medija, koji ističe u julu sledeće godine, biti produžen, ali je naglasio da, ukoliko dođe do odlaganja, to neće biti na duži rok.
Ministar kulture Dragan Kojadinović izjavio je nedavno da ima zahteva iz pojedinih medija da rok za privatizaciju radio i TV stanica bude produžen za još dve godine, odnosno do sredine 2008.
Okruglom stolu o privatizaciji elektronskih i štampanih medija pristustvovali su predstavnici oko 20 medijskih kuća iz cele Srbije, kao i predstavnici advokatskih kancelarija Živković i Samardžić iz Beograda, koji su govorili o pravnim aspektima privatizacije.
O zaštiti zaposlenih u procesu privatizacije i ulozi sindikata govorio je Dragan Milanović, potpredsednik UGS medija “Nezavisnost”.
Okrugli sto organizovalo je Nezavisno udruženje novinara Srbije, u saradnji sa Lokal presom.

Print Friendly, PDF & Email