Pretnje novinaru Tončiću

Redakcija beogradskog dnevnog lista “Danas” saopštila je danas da su novinaru tog lista Bojanu Tončiću

12. Apr 2005

Reading Time: < 1 minute

Redakcija beogradskog dnevnog lista “Danas” saopštila je danas da su novinaru tog lista Bojanu Tončiću “posredno upućene ozbiljne pretnje” zbog teksta u kojem je navedeno da je Franko Simatović Frenki “operativni šef akcije ‘dobrovoljnih predaja’ Haškom tribunalu optuženika iz Srbije i Republike Srpske”. “Redakciji ‘Danasa’ preneta je informacija iz solidnih advokatskih krugova da ‘okruženje’ bivšeg pomoćnika načelnika Državne bezbednosti, a sada haškog zatvorenika na privremenoj slobodi Simatovića preti novinaru Tončiću zbog teksta objavljenog u ‘Danasu’ 6. aprila”, piše u saopštenju. Redakcija lista navodi da je Vlada Srbije demantovala te navode, kao i da je “Danas” taj demanti u celosti objavio, a da “nije povukla informaciju, odnosno Tončićev tekst, budući da je zasnovan na komunikaciji sa vrlo respektabilnim izvorom koji nije u konfliktu sa vladom”.
“Informator koji je prekjuče kontaktirao jednog urednika ‘Danasa’ naveo je da se Tončiću preti ne samo sudom, nego i nespecifikovanim oblicima odmazde”, piše u saopštenju.
Redakcija “Danasa” je o toj pretnji i zastrašivanju obavestila više domaćih i međunarodnih institucija, uključujući i Nezavisno udruženje novinara Srbije, kancelariju Haškog tribunala u Beogradu i Fond za humanitarno pravo, a “svoja saznanja i zabrinutost je prenela i Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije”.
Franko Simatović Frenki, optužen pred Haškim tribunalom, 9. decembra prošle godine pušten je na slobodu do početka suđenja.

Print Friendly, PDF & Email