Preminuo Perica Vučinić

Glavni urednik i vlasnik nedeljnika “Reporter” Perica Vučinić preminuo je jutros u Kliničko-bolničko

27. Apr 2005

Reading Time: < 1 minute

Glavni urednik i vlasnik nedeljnika “Reporter” Perica Vučinić preminuo je jutros u Kliničko-bolničkom centru u Beogradu, od posledica teške bolesti. Komemorativni skup povodom Vučinićeve smrti održaće se sutra u 13 časova u prostorijama Nezavisnog udruženja novinara Srbije, u Resavskoj 28/II. Perica Vučinić biće sahranjen istog dana u 15.30 na Novom groblju u Beogradu.
Rođen 1959. godine, Vučinić je diplomirao na katedri za svetsku književnost Filozofskog fakulteta u Beogradu, a u novinarstvo je ušao 1990. godine kao reporter dnevnog lista “Naša borba”. Od 1994. do 1997. godine piše u nedeljniku “Vreme”, da bi 1997. godine osnovao u Banjaluci magazin “Reporter”, čije je sedište od 2000. godine premešteno u Beograd.
Dobitnik je međunarodnih priznanja “Nagrada za hrabrost” Švedske federacije novinara za 1999. godinu, a World Preš Review iz Njujorka ga proglašava za Međunarodnog urednika 2000. godine.
Srpsko novinarstvo izgubilo je “urednika i autora koji je u devedesetim godinama branio čast nezavisnom novinarstu”, saopštila je redakcija “Reportera”.
“Vučinić će ostati upamćen po izuzetnoj upornosti da u godinama represije prema nezavisnoj štampi izdaje novinu koja je menjala adrese, gotovo ilegalno se distribuirala, da bi istovremeno okupljala u svojoj redakciji najznačajnija pera nezavisnog novinarstva”, ističe se u saopštenju.
Kako se ističe, Vučinić je bio “čovek koji je strasno voleo novinarstvo, verujući da je moguće da se svet menja nabolje rečima, idejama i neprestanim ukazivanjem na puteve i stranputice u ovom vremenu koje traži moralnu čvrstinu i intelektualnu nedvosmislenost više nego ikad”.

Print Friendly, PDF & Email