Pomeraju se rokovi za privatizaciju

Juče je istekao rok za privatizaciju štampanih medija, koji se finansiraju iz javnih prihoda, ali će oni nastaviti nes

25. Apr 2005

Reading Time: < 1 minute

Juče je istekao rok za privatizaciju štampanih medija, koji se finansiraju iz javnih prihoda, ali će oni nastaviti nesmetano da rade, iako još nisu usvojene izmene Zakona o javnom informisanju, kojima bi proces privatizacije tih glasila trebalo da bude odložen za godinu dana. Pomoćnik republičkog ministra kulture Miroljub Radosavljević izjavio je juče da će rok za privatizaciju lokalnih štampanih medija biti produžen do sredine naredne godine. Najavljujući donošenje uputstva za privatizaciju elektronskih medija za sledeću nedelju, Radosavljević je na jučerašnjem Okruglom stolu u Kragujevcu, koji je organizovalo Nezavisno udruženje novinara Srbije, nagovestio mogućnost produženja roka i za privatizaciju elektronskih medija do sredine 2007.
Pomoćnik ministra kulture je rekao da je u Srbiji registrovano oko 1400 radio i TV stanica, ali da će tek jedna trećina dobiti frekvencije.
Rukovodilac projekta za privatizaciju medija u Agenciji za privatizaciju Dragan Bosiljkić rekao je da tender za dodelu nacionalne frekvencije neće biti organizovan pre početka naredne godine, dok bi tender za regionalne frekvencije bio organizovan naknadno.
Agencija za privatizaciju i stručnjaci OEBS smatraju, međutim, da privatizaciju treba početi što pre kako bi ti mediji stekli strateške partnere koji bi u njih uložili sredstva i spremili ih za tender za dodelu frekvencija. Predstavnici pojedinih medijskih udruženja ocenili su i da bi dodatno odlaganje privatizacije radio i televizijskih stanica produžilo i kontrolu lokalnih vlasti nad tim uticajnim medijima.

Print Friendly, PDF & Email