Novo rukovodstvo RTV Novi Sad

Koordinatorka manjinskih nacionalnih saveta u Vojvodini Ana Tomanova-Makanova najavila je danas da će pokrajinske

26. Apr 2005

Reading Time: < 1 minute

Koordinatorka manjinskih nacionalnih saveta u Vojvodini Ana Tomanova-Makanova najavila je danas da će pokrajinske vlasti predložiti početkom maja Upravnom odboru RTS-a vršioce dužnosti za upravljačke strukture u RTV Novi Sad. Ona je rekla na konferenciji za novinare da je to dogovoreno na nedavnom sastanku predstavnika pokrajinskih vlasti, manjinskih nacionalnih saveta, rukovodstva RTS-a i republičkog Saveta za nacionalne manjine. Zadatak novog rukovodstva RTV Novi Sad biće da dovrši deobni bilans u RTS kako bi bili stvoreni uslovi za transformaciju RTV Novi Sad u pokrajinski javni radio-difuzni servis.
Tomanova-Makanova optužila je sadašnje rukovodstvo RTV Novi Sad da radi bez programske šeme, koncepcije i uređivačke politike, ocenjujući da su programi na manjinskim jezicima tretirani kao “drugorazredni programi”. Napominjući da je svesna brojnih problema RTV NS, nasleđenih iz protekle decenije, ona je ocenila, međutim, da se i skromnim sredstvima ne postupa po istim kriterijumima i da su manjinske redakcije i time zakinute.
Tomanova-Makanova ocenila je da RTV Novi Sad treba da bude ne samo nosilac informisanja na jezicima manjina, već i kulturnog, nacionalnog, jezičkog i verskog identiteta manjinskih nacionalnih zajednica u Vojvodini.
Prema njenim rečima, zbog uništenja predajnika u NATO bombardovanju 1999. godine, Radio Novi Sad čuje se na svega trećini teritorije Vojvodine. TV Novi Sad, posebno Drugi program koji emituje program na manjinskim jezicima, takođe se ne vidi u svim delovima Vojvodine.
Ona je ukazala i da je, zbog nemogućnosti isplaćivanja honorara, uništena dopisničcka mreža manjinskih redakcija po Vojvodini, kao i da te redakcije nemaju mogućnost ni da angažuju spoljne saradnike, niti da zaposle mlade novinare.

Print Friendly, PDF & Email