Ističe rok za privatizaciju

Rok za privatizaciju štampanih medija, koji se finansiraju iz javnih prihoda, ističe danas, ali će oni nastaviti nesm

22. Apr 2005

Reading Time: 2 minutes

Rok za privatizaciju štampanih medija, koji se finansiraju iz javnih prihoda, ističe danas, ali će oni nastaviti nesmetano da rade, iako još nisu usvojene izmene Zakona o javnom informisanju, kojima bi proces privatizacije tih glasila trebalo da bude odložen za godinu dana. Ministar kulture Srbije Dragan Kojadinović izjavio je agenciji Beta da očekuje da će zakonske izmene, koje je vlada predložila posle inicijative Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), biti usvojene na narednoj sednici parlamenta.
Kojadinović je rekao da zakonom, i pored isteka roka za privatizaciju, nisu predviđene nikakve sankcije.
Štampani mediji, čiji su osnivači država ili lokalna samouprava, odnosno preduzeća u pretežno državnoj svojini, nastaviće da rade kao i do sada dok ne bude produžen rok za njihovu privatizaciju, rekao je Kojadinović.
Vlada je sredinom februara utvrdila je predlog izmena Zakona o javnom informisanju, kojima bi rok za privatizaciju štampanih medija bio odložen do sredine jula sledehe godine. Do tada bi trebalo da budu privatizovani i elektronski mediji iste osnivačke i vlasničke strukture.
Kojadinović je nagovestio mogućnost i produženja roka za privatizaciju elektronskih medija za još dve godine, odnosno do jula 2008., navodeći da je to ideja “ljudi iz pojedinih medija”.
Agencija za privatizaciju i stručnjaci OEBS-a smatraju, međutim, da privatizaciju treba početi što pre kako bi ti mediji stekli strateške partnere koji bi u njih uložili sredstva i spremili ih za tender za dodelu frekvencija.
Predstavnici pojedinih medijskih udruženja ocenili su i da bi dodatno odlaganje privatizacije radio i televizijskih stanica produžilo i kontrolu lokalnih vlasti nad tim uticajnim medijima.
Kojadinović je ocenio, međutim, da će biti “malo onih koji su spremni da kupe mačku u džaku”, s obzirom da radio i televizijske stanice nemaju dozvole za emitovanje, a nije izvesno kada će biti raspisani prvi tenderi, jer je novi Savet za radiodifuziju tek nedavno formiran.
O privatizaciji štampanih i elektronskih medija biće reči i danas na okruglom stolu koji NUNS organizuje u Kragujevcu, u saradnji sa Poslovnim udruženjem “Lokal pres”, uz podršku Norveške narodne pomoći.
Na tom skupu učestvovaće rukovodilac projekta za privatizaciju medija u Agenciji za privatizaciju Dragan Bosiljkić, potpredsednik Ujedinjenih granskih sindikata medija “Nezavisnost” Dragan Milanović, advokati Slobodan Kremenjak i Nebojša Samardžić i predstavnici medija iz Kragujevca i gradova u široj okolini.
Cilj skupa je da učesnici istaknu probleme i razreše nedoumice u vezi sa procedurom privatizacije, prava i obaveza vlasnika i zaposlenih u tom procesu, kao i da dobiju konkretne odgovore na pitanja u toj oblasti.

Print Friendly, PDF & Email