Inicijativa za licence u novinarstvu

Predstavnici više novinarskih udruženja u Srbiji podržali su danas, na skupu u Novom Sadu, ideju o uvođenju licenci u n

15. Apr 2005

Reading Time: < 1 minute

Predstavnici više novinarskih udruženja u Srbiji podržali su danas, na skupu u Novom Sadu, ideju o uvođenju licenci u novinarskoj profesiji u Srbiji. Učesnici okruglog stola “Novinarska licenca ili profesionalni sertifikat” ocenili su da bi tu ideju trebalo sprovesti kroz posebnu radnu grupu, koju bi formirala sva relevantna novinarska i profesionalna udruženja, navodi se u saopštenju sa tog skupa.
Predstavnici Udruženja novinara Srbije (UNS), Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV)  ocenili su da licenca treba da bude “zasnovana na principu dobrovoljnosti”, a da uslov za nju treba da budu profesionalni i etički kriterijumi.
“Povod za pokretanje ove inicijative je zabrinutost za stanje u profesiji. Verujemo da će novinarska licenca doprineti redu i prepoznavanju digniteta novinarske profesije. Apelujemo da se profesionalna novinarska udruženja i zainteresovane medijske organizacije, bez obzira na međusobne razlike, udruže u borbi za zaštitu profesije koja je ozbiljno ugrožena”, piše u saopštenju.
Jedino se predstavnik ANEM-a usprotivio uvodjenju licenci, kao uslovu da se neko bavi novinarskom profesijom, “zato što bi to bilo ograničenje slobode izražavanja i mišljenja, ili cenzura sadržaja koja bi se, umesto kroz eliminisanje proizvoda, ispoljavala kroz eliminisanje proizvodjača.”
Okrugli sto u Novom Sadu organizovali su NUNS i NDNV, koji će koordinirati rad na ostvarivanju ovog projekta, a najavljeno je i da će sličan skup biti organizovan u Beogradu kako bi se čulo mišljenje što više predstavnika relevantnih medija i udruženja.

Print Friendly, PDF & Email