Dan posvećen nekažnjenim ubistvima

Svetski dan slobode medija, 3. maj, posvećen je ove godine nerasvetljenim ubistvima novinara, odnosno nekažnjavanj

23. Apr 2005

Reading Time: 3 minutes

Svetski dan slobode medija, 3. maj, posvećen je ove godine nerasvetljenim ubistvima novinara, odnosno nekažnjavanju za te zločine. Više od 500 novinara ubijeno je protekle decenije, a većina počinilaca i dalje je na slobodi. Samo prošle godine ubijen je 71 novinar, a ove već 15, pokazuju podaci Svetske asocijacije novina (WAN), čije je sedište u Parizu. Predsednik WAN Timoti Bolding (Timothy Balding) naveo je da je dve trećine ubistava novinara iz protekle decenije ostalo nerazjašnjeno, jer niko nije doveden za to pred lice pravde, niti osuđen.
“Danas najšira javnost postaje svesnija rizika po život koji novinari za vreme obavljanja posla. Ipak, malo njih je svesno da većina zločina protiv novinara nije kažnjena”, ukazao je Bolding i pozvao medije širom sveta da posvete pažnju tom problemu.
Povodom Svetskog dana slobode medije, WAN će organizovati i međunarodnu konferenciju o nekažnjavanju za ubistva novinara, koja će biti održana 3. maja u Frontlajn klubu (Frontline) u Londonu. Na taj skup je pozvana većina medija sa sedištima u Londonu, Parizu i Briselu, čiji će predstavnici izneti i sopstvena iskustva i učestvovati u panel diskusijama.
Prema podacima WAN, 2003. godine ubijena su 53 novinara, godinu ranije 46, a 2001. ubijeno ih je 60. Tokom 2000. godine ubijeno je 52 novinara, a 1999. čak 70, dok je 1998. stradalo njih 28.
Od 71 novinara, ubijenog prošle godine, 23 ih je stradalo u Iraku. Prethodne godine u toj zemlji ubijeno je 15 novinara.
U protekloj deceniji najviše novinara ubijeno je 1994. godine – 73.
Prošle godine ubijena su po četiri novinara u Bangladešu i Meksiku, po tri u Indiji, Rusiji i Šri Lanki, po dva u Nikaragvi, Peruu, Brazilu i Nepalu, a po jedan u Kolumbiji, Dominikanskoj Republici, Gambiji, Haitima, Izraelu i palestinskoj teritoriji, Obali Slonovače, Pakistanu, Paragvaju, Saudijskoj Arabiji, Venecueli i Srbiji i Crnoj Gori.
U SCG je prošle godine ubijen glavni urednik podgoričkog lista “Dan” Duško Jovanović, a za učešće u tom ubistvu optužen je karatista Damir Mandić, kome je suđenje u toku. Ostali učesnici, kao i motivi tog ubistva, nisu razjašnjeni.
Osim Jovanovićevog, u SCG nisu rasvetljena ni ubistva beogradskog novinara Slavka Ćuruvije i Milana Pantića iz Jagodine.
Kao i svake godine, WAN i Svetski forum urednika (WEF) pripremili su paket intervjua, članaka, grafičkih prikaza, koje mediji mogu da preuzmu sa sajta posvećenog Svetskom danu slobode medija http://www.worldprešfreedomday.org i objave ih 3. maja.
Taj medijski paket dostupan je na engleskom, francuskom, španskom, nemačkom i ruskom jeziku.
Prvi put ove godine WAN je pripremio i video spot posvećen nekažnjavanju ubistava novinara, koji mogu da koriste elektronski mediji i veb sajtovi. Marketinške agencije takođe su doprinele ove godine obeležavanju Svetskog dana slobode medija obezbeđujući štampane materijale o ovogodišnjoj temi.
U medijskom paketu WAN-a su tekstovi o situaciji na Filipinima, jednoj od najopasnijih zemalja u svetu za novinare, kao i detalji o nerešenim ubistavima novinara u Belorusiji, Kanadi, Indoneziji i Srbiji, gde je posebno pomenut slučaj Ćuruvije, nerasvetljen i posle šest godina.
Medijima je za objavljivanje ponuđena i priča o reporteru Bi-Bi-Si-ja Džejmsu Mileru (James Miller), jednom od najpoznatijih televizijskih dokumentarista njegove generacije, koji je ubijen dok je prilazio sa kolegom jednom izraelskom oklopnom vozilu, vičući: “Mi smo britanski novinari!”
U paketu WAN-a je i analiza direktora Međunarodnog instituta za bezbednost medija Rodnija Pindera (Rodney) o razlozima nekažnjavanja ubica novinara i načinima borbe protiv takvog stanja.
Među više od 50 marketinških agencija koje su doprinele dizajniranjem materijala za obeležavanje Svetskog dana slobode medije su Sači end Sači (Saatći & Saatći), Veritas, Grej Vorldvajd (Grey Worldwide) i Interakt vižn (Interact Visoon).
Svetski dan slobode medija obeležava se na godišnjicu Vidhok deklaracije, usvojene 1991. godine. Tim dokumentom afrički novinari postavili su principe kojima su zatražili slobodu, nezavisnost i pluralističnost medija širom sveta. Deklaracija naglašava i da je sloboda medija suštinski važna za postojanje demokratije i poštovanje osnovnih ljudskih prava.
Centralna proslava Svetskog dana slobode medija, u organizaciji UNESKO, održana je prošle godine u Beogradu.
Sajt posvećen Svetskom danu slobode medija je http://www.worldpressfreedomday.org.

Print Friendly, PDF & Email