Želja političara za obračun sa medijima

Član Izvršnog odbora Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Đorđe Vlajić izjavio je da je danas vidljiva želja p

24. Mar 2005

Reading Time: 1 minute

Član Izvršnog odbora Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Đorđe Vlajić izjavio je da je danas vidljiva želja političara za obračun sa medijima. Na konfereciji za novinare podom 11 godina NUNS-a, Vlajić je rekao da današnja situacija u medijima podseća na vreme vladavine Slobodana Miološevića kada se to zvalo “diferencijacija medija”. Govoreći o pojavi antisemitskih plakata i onih uperenih protiv RTV B92, Vlajić je rekao da vlasti u Srbiji sada imaju šansu da pokažu koliko su spremne da sankcionišu antisemitizam i šovinizam. On je kazao da ga “zabrinjava činjenica što se misli i ideje sličnog sadržaja mogu čuti i u srpskom parlamentu” i dodao da to postaje opasan trend.
Govoreći o nedavno preminulom novinaru nedeljnika “Vreme” Stojanu Ceroviću, Vlajić je rekao da se Cerović u svojim tekstovima bavio onim što se najteže može menjati u društvu – svest naroda.
Predsednik NUNS-a Nebojša Bugarinović kazao je da danas to udruženje ima više od 2.400 članova i izrazio očekivanje da će broj članova, kao i uticaj NUNS-a u društvu sve više rasti. On je naveo da NUNS i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija neće delegirati svog člana u Savet za radiodifuziju i dodao da će ta udruženja formirati komisiju koja će pratiti rad Saveta.
Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić ocenio je da je stanje u medijima u Vojvodini “katastrofalno pre svega zahvaljujući pravosuđu koje i u Vojvodini kriminalno kao i bilo gde drugde”. Gruhonjić je naveo probleme koje mediji u Zrenjaninu, Kikindi i Novom Sadu imaju sa lokalnim vlastima (Srpska radikalna stranka).
Glavni urednik Podrinskih novina Milan Milinković ocenio je da je je priča o nezavisnim medijima i demokratskim vlastima na lokalnom nivou ne postoji, “već da je sve to samo kozmetika”.
On je rekao da je na lokalnom nivou “izuzetno opasna, stravična sprega i neograničena moć predsednika sudova i opština ili partija koja su na vlasti”.

Print Friendly, PDF & Email