Umro novinar Stojan Cerović

U Parizu je danas, posle teške bolesti, umro novinar nedeljnika “Vreme” Stojan Cerović (56). 

21. Mar 2005

Reading Time: 2 minutes

U Parizu je danas, posle teške bolesti, umro novinar nedeljnika “Vreme” Stojan Cerović (56). “Umro je najbolji srpski komentator i jedan od osnivača nedeljnika ‘Vreme'”, saopštila je redakcija tog lista. “Bio je pouzdan oslonac i glas razuma u teškim vremenima”, dodaje se u saopštenju. Stojan Cerović rođen je u Podgorici 1949. godine. Diplomirao je na grupi za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu 1973. godine. Magistrirao je kliničku psihologiju 1985. na Univerzitetu u Beogradu. Radio je kao asistent na niškom Filozofskom fakultetu u periodu od 1974. do 1986. godine.
Od 1986. bio je dopisnik Radio France Internationale iz Beograda. Jedan je od osnivača nedeljnika Vreme 1990. godine, čiji je bio kolumnista i predsednik Upravnog odbora.
Knjiga izabranih tekstova Stojana Cerovica pod naslovom “Bahanalije” objavljena je 1993. u Beogradu, a prevod na švedski pojavio se 1994. godine. Stojan Cerović dobio je novinarsku stipendiju Neiman fondacije na univerzitetu Harvard, gde je proveo akademsku godinu 1993/94.
Objavljivao je tekstove u mnogim evropskim listovima i časopisima. Predavao je na Centralnoevropskom univerzitetu u Budimpesti, tokom jeseni 1999. Tokom 2000. bio je Senior Fellow na Američkom institutu za mir (USIP) u Vašingtonu.
Dobitnik je domaćih novinarskih nagrada Dušan Bogavac 1991. i Jug Grizelj 1995. Stojan Cerović bio je jedan od osnivaca i prvi predsednik Centra za  antiratnu akciju (1991-1993).
Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Nebojša Bugarinović izjavio je, povodom smrti novinara nedeljnika “Vreme” Stojana Cerovića, da je Cerović bio jedan od najvećih srpskih novinara u poslednjih 15 godina.
“Vest da je umro Stojan Cerović primio sam sa velikom tugom, kao kolega, ka prijatelj i kao pasionirani čitalac njegovih tekstova mogu da kažem da nas je napustio jedan od najvećih srpskih novinara u poslednjih deceniju ipo”, rekao je Bugarinović agenciji Beta.
“Izgubili smo najlucidnijeg komentatora naše sumorne zbilje i čoveka čiji je britki um u dnevnim dešavanjima prepoznavao tektonske društvene poremećaje i nemilosrdno ih rasprostirao pred svoje čitaoce”, ocenio je Bugarinović. On je naglasio da je Cerović “bio glas razuma u vreme kada to nije bilo ni lako ni popularno”. “Zato je vrlo brzo postao prvorazredni autoritet među kolegama i zato je sasvim razumljivo što je Stojan Cerović 1991. godine postao prvi dobitnik nagrade ‘Dušan Bogavac’ koju NUNS dodeljuje za novinarsku etiku i novinarsku hrabrost”, rekao je predsednik NUNS-a.
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) uputilo je večeras izraze saučesća porodici novinara Stojana Cerovića i nedeljniku “Vreme”.
“Otišao je jedan od najvećih komentatora u istoriji novinarstva u Srbiji. Sa Stojanom je bilo lakše preživeti deceniju sumanutih ratova, bolesnih nacionalističkih projekata i ludih političara”, navodi se u telegramu NDNV-a.
To udruženje je ocenilo da su “bez Stojana, i ‘Vreme’ i novinarstvo u Srbiji ostali uskraćeni za još jedan glas vapijućeg u pustinji, u pustinji na koju Srbija, na žalost, i danas još uvek prečesto liči”. “Čitajući Stojanove komentare u ‘Vremenu’ znali smo da još ima nas, koji, bez obzira na cenu, nismo želeli da pristanemo na izolaciju, ni političku ni onu još goru, mentalnu”, piše u telegramu NDNV-a.

Print Friendly, PDF & Email