Tribina “Socijalni položaj novinara”

Ministar kulture Dragan Kojadinović izjavio je danas da očekuje da će veliki broj novinara u Srbiji ostati bez posla, j

02. Mar 2005

Reading Time: < 1 minute

Ministar kulture Dragan Kojadinović izjavio je danas da očekuje da će veliki broj novinara u Srbiji ostati bez posla, jer mnogobrojna medijska preduzeća u kojima rade neće moći da opstanu na tržištu. Kojadinović je, govoreći na tribini “Socijalni položaj novinara”, Nezavisnog društva novinara Vojvodine u okviru Sajma medija na Novosadskom sajmu, rekao u sferi medija u Srbiji vlada “potpuno neodrživ i nenormalan haos”.
“Gotovo da nema frekvenciju u zemlji koja je čista, jer svakog dana kreću nove radio i televizijske stanice. Ogroman je broj takvih medijskih kuća i one ne mogu sve da opstanu, što znači da će veliki broj, pre svega mladih ljudi ostati bez posla”, upozorio je Kojadinović.
Vojvođanski sekretar za informacije Milorad Đurić rekao je da je u pokrajini jedan od najvećih medijskih problema nedefinisan status Radio televizije Novi Sad, koja emituje programe na srpskom i šest manjinskih jezika, u lošim uslovima za rad i velikim brojem zaposlenih.
“Imam utisak da smo na dobrom putu da se konačno reši status RTV Novi Sad i da ćemo, nadam se što pre, dobiti pokrajinski i republički radiodifuzni servis umesto sadašnje Radiotelevizije Srbije”, rekao je Đurić.
Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost” Branislav Čanak ocenio je da pored rudara, novinari obavljaju najtežu profesiju na svetu, za koju nisu adekvatno plaćeni. Prema njegovim rečima, u Srbiji ima mnogo novinara, fotoreportera, snimatelja, koje poslodavci nisu prijavili i o kojima niko ne vodi računa, već bukvalno predstavljaju “potrošnu robu”. Čanak je rekao da je potrebno da se svi novinari u Srbiji objedine i da za sebe odrede minimum ispod kojeg neće ići.
O socijalnom položzaju novinara na tribini su govorili i predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Slobodan Stojšić, predstavnica Nezavisnog udruzenja novinara Srbije (NUNS) Nastasja Radović, predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Miroslav Pušić i predstavnik beogradskog Medija centra Hari Štajner.

Print Friendly, PDF & Email