SVM vrši pritisak na Mađar so

Nekoliko novinara jedinog dnevnog lista na mađarskom jeziku u SCG “Mađar so” optužilo je danas Savez vojvođanskih Mađ

30. Mar 2005

Reading Time: 2 minutes

Nekoliko novinara jedinog dnevnog lista na mađarskom jeziku u SCG “Mađar so” optužilo je danas Savez vojvođanskih Mađara (SVM) da od tog lista pokušava da napravi partijsko glasilo. Novinar Ferenc Čik Nađ rekao je da je već sada u novinama vidljiva tendencija da se od “Mađar soa” napravi partijsko glasilo. “Ne želimo da nakon 60 godina postojanja postanemo partijsko glasilo SVM-a niti bilo koje druge partije”, kazao je Nađ na konferenciji za novinare u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine.
Član Upravnog odbora “Mađar soa”, novinarka tog lista Klara Oros optužila je predsednika Nacionalnog saveta Mađara Lasla Jožu i lidera SVM Jožefa Kasu da vrše “indirektni” politički pritisak na redakciju. Ona je kazala da je Joža ujedno i zamenik predsednika UO “Mađar soa”, što je, po njenim rečima, i “neka vrsta sukoba interesa”.
Nacionalni savet Mađara je i osnivač “Mađar soa”. Klara Oros je još navela da na sednicama UO “Mađar soa” Joža formuliše sve zaključke i da zatim članovi UO, od kojih su većina ili članovi SVM-a ili simpatizeri te stranke, bez pogovora glasaju za te zaključke. Ona je optužila vršioca dužnosti generalnog direktora lista Rudolfa Mihoka i glavnog urednika Petera Kokaija da SVM upravo preko njih uspeva da izvrši uticaj na uređivačku politiku lista, pa je u novinama nemoguće pronaći bilo kakvu kritiku na račun SVM.
Predsednik Sindikalne organizacije “Mađar soa” Zoltan Nemet rekao je da su plate u listu veoma niske, da se nisu povećavale godinu i po dana da se, i uz prekovremeni rad, ne može zaraditi više od 15.000 dinara, uprkos obećanjima od pre tri godine da će plate biti u proseku 20.000 dinara. Nemet je kazao da će danas imati razgovore sa rukovodstvom lista i dodao da će nakon tih razgovora biti doneta i odluka oko eventualnog stupanja u štrajk.
Nađ i Klara Oros optužili su rukovodstvo lista da, kroz najavu procesa reorganizacije, zastrašuju zaposlene pričama da će biti otpuštanja novinara zbog viška zaposlenih.
Oni su kazali da rukovodstvo lista kroz uterivanje straha pokušava da podeli redakciju i priznali da je rukovodstvo u tome uspelo i da u “Mađar sou” među novinarima više nema jedinstva kakvo je vladalo u vreme Miloševićevog režima. “Preživeli smo socijaliste ali izgleda da nećemo preživeti SVM”, kazala je Klara Oros.
Laslo Joža je u ranijoj izjavi agenciji Beta demantovao sve optužbe na svoj račun, ne želeći da ih posebno komentariše, a optužbe je odbacio i Rudolf Mihok. Lider SVM Jožef Kasa je takođe odbacio optužbe i odgovorio kontraoptužbama na račun neprofesionalnosti pobunjenih novinara “Mađar soa”. 
Novinari “Mađar soa” su protestvovali što na njihovoj veoma dobro posećenoj konferenciji za novinare u prostorijama Nezavisnog društva novinara Vojvodine nije bio izveštač lista “Mađar so”.

Print Friendly, PDF & Email