Snaga medija je velika

Pokrajinski ombudsman dr Petar Teofilović i republički poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ra

29. Mar 2005

Reading Time: < 1 minute

Pokrajinski ombudsman dr Petar Teofilović i republički poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić razgovarali su juče o mogućnostima uzajamne pomoći i saradnje prilikom rešavanja problema u domenu dostupnosti i javnosti informacija. Na konferenciji za novinare u pokrajinskom Izvršnom veću Teofilović je rekao da je sa kolegom razgovarao o mogućnostima saradnje i vrstama pomoći koje republički poverenik može da ponudi pokrajinskom ombudsmanu i kao i o budućoj saradnji na planu edukacije. Za državne organe republički poverenik Šabić je rekao da nisu spremne da revnosno i odgovorno ispunjavaju obaveze koje im propisuje Zakon o dostupnosti informacija.
– Povereništvo za slobodan pristup informacijama još uvek nema svoje prostorije i osnovne uslove za rad, a Skupština Srbije, iako je Zakon na snazi od 30. novembra prošle godine, još uvek nije verifikovala osnivački akt za Povereništvo rekao je Šabić i istakao da je ova institucija kritikovala i predlog zakona o vladi, koji predviđa da Vlada Srbije Skupštini Srbije može da dostavlja dokumenta tek na zahtev skupštinekog anketnog odbora.
– Ovakav predlog nije u skladu sa osnovnim demokratskim evropskim standardima. Ako vlada smatra da skupštini treba da dostavlja dokumente tek na zahtev anketnog odbora, onda možete misliti šta ta vlada misli o dostavljanju dokumenata javnosti, medijima, građanima – istakao je Šabić i naveo da su donošenjem ovog Zakona “širom otvorena vrata za dobijanje svih vrsta informacija i da veliku silu i snagu imaju baš mediji”, koji moraju insistirati na javnosti nekih informacija od opšteg interesa, a da im ukoliko im one budu uskraćene može pomoći i povereništvo ili ombudsman.

Print Friendly, PDF & Email