Redakcija Mađar soa optužuje rukovodstvo

Osamnaest članova redakcije jedinog dnevnog lista na mađarskom u SCG “Mađar so” (Magyar Szo) optužilo je vršioca dužn

17. Mar 2005

Reading Time: 2 minutes

Osamnaest članova redakcije jedinog dnevnog lista na mađarskom u SCG “Mađar so” (Magyar Szo) optužilo je vršioca dužnosti generalnog direktora te kuće Rudolfa Mihoka za obračun sa novinarima neistomišljenicima, a rukovodstvo Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) za pokušaj vršenja političkog pritiska na redakciju. U saopštenju za javnost navodi se da se protiv novinara-urednika Čik Nađ Ferenca vodi disciplinski postupak zbog toga što je u decembru prošle godine, uprkos zabrane direktora, u redakciju lista pustio fotoreportera “Dnevnika” da fotografiše paralelnu proslavu 60. godišnjice izlaženja lista “Mađar so”.   Prošle godine, 21. decembra, 60. godišnjica izlaženja lista zvanično je proslavljena u Novosadskom pozorištu (Ujvideki Szinhaz), uz prisustvo visokih gostiju, dok je deo redakcije skromno obeležio jubilej u prostorijama lista, uz “hleb i mast”. U saopštenju dela redakcije piše da je pocetkom februara Mihok doneo odluku o pokretanju disciplinskog postupka protiv CCik Nađ Ferenca “zbog osnovane sumnje da je povredio radnu obavezu i radnu disciplinu”.
“Smatramo da u pozadini Mihokovog rigidnog i bahatog odnosa stoji politička volja rukovodstva SVM-a, na čelu sa Jožefom Kasom i Laslom Jožom, da se novosadska redakcija u najvećoj meri ruinira i onemogući joj profesionalni rad. Zbog toga su redakciju već počeli da napuštaju najbolji novinari”, piše u saopštenju.
Rukovodstvo SVM optužuje se i da pokušava da od lista “Mađar so” načini partijsko glasilo.
Rudolf Mihok je demantovao navode dela redakcije i naveo da

Rudolf Mihok je demantovao navode dela redakcije i naveo da nije

zabranio ulazak novinara drugih redakcija u “Madjar so”. On je kazao da je za ulazak u “Madjar so”, kao i za ulazak u svaku drugu kuchu potrebno da se posetilac javi portiru, a da je za izvesstavanje o dogadjanjima u listu potrebno pribaviti akreditaciju i prethodno se najaviti. “Portir je imao nalog da sve novinare, koji su dossli da izvesstavaju o proslavi 60 godina izlazzenja lista uputi u Novosadsk pozorisste, gde se proslava i odvijala “, rekao je Mihok agenciji Beta.

Po njegovim rečima, Čik Nađ Ferenc je 21. decembra napisao da na svoju odgovornost uvodi fotoreportera “Dnevnika”, zbog čega je protiv njega pokrenut postupak utvrđivanja odgovornosti. 
“On je na sebe uzeo da neovlašćeno poništava zvanične i važeće odluke rukovodstva i neovlašćeno se predstavlja kao zastupnik redakcije. On je jedan od novinara u redakciji koja broja 110 članova, a u celoj kući imamo 300 zaposlenih”, kazao je Mihok.
On je rekao da u listu “Mađar so” nema haotične situacije i ocenio da haos proizvodi nekolicina potpisnika saopštenja.
Mihok je kazao da je pre tri godine, kada je stupio na funkciju, zatekao dug od 110 miliona dinara i firmu koja je bila “pred steačjem”, dok danas dug iznosi šest miliona dinara, s čim su, kazao je, upoznati i članovi redakcije.
Predsednik Nacionalnog saveta Mađara Laslo Joža odbacio je optužbe da vrši politički pritisak na redakciju lista “Mađar so”.
“Voleo bih da vidim činjenice, ocene se lako mogu davati ali ih je malo teže rastumačiti. Ne želim da izlećem sa teškim kvalifikacijama, jednostavno ne mogu da razumem o čemu je ovde reč”, kazao je Joža agenciji Beta.

Print Friendly, PDF & Email