Protest UNS-a

Udruženje novinara Srbije i Sindikat novinara Srbije zatražili su danas od predsednika Hrvatske Stjepana Mesića da b

14. Mar 2005

Reading Time: < 1 minute

Udruženje novinara Srbije i Sindikat novinara Srbije zatražili su danas od predsednika Hrvatske Stjepana Mesića da budu pronađeni i kažnjeni napadači na novinare iz Srbije u Zagrebu. U otvorenom pismu Mesiću, ta dva udruženja navode da novinari redakcija iz Srbije nisu izazivali navijače u Zagrebu i da su napadnuti bez razloga. Dodaje se da je nekoliko novinara iz Srbije teže povređeno u jučerašnjim incidentima u glavnom gradu Hrvatske gde se igrala rukometna utakmica Zagreba i Partizana. Dva udruženja ocenila su da je reč o “organizovanim napadima na više mesta” što “govori da državni organi Hrvatske nisu preduzeli odgovarajuće mere”.
“Zato očekujemo da nadležne institucije sprovedu energične i uspešne istrage o nasilju nad novinarima i kazne vinovnike”, navodi se u pismu. Dodaje se da su “slični incidenti” pre petnaestak godina “rasplamsali međunacionalne sukobe” u bivšoj Jugoslaviji. Novinarska udruženja apelovala su na hrvatske kolege da “učine sve što je u njihovoj moći kako bi novinari iz SCG u Hrvatskoj nesmetano mogli da obavljaju svoj posao”.
Dodaje se da su novinarske organizacije iz SCG oštro osudile napad na izveštača hrvatskoj “Jutarnjeg lista” Željka Petana prošle nedelje u Beogradu i angažovala se da se taj incident rasvetli. U jučerašnjim incidentima u Zagrebu povređeno je nekoliko novinara iz Srbije koji su došli da izveštavaju sa rukometnog meča Zagreb-Partizan i košarkaške utakmice Cibona-Hemofarm.
Navijači Zagreba potpuno su demolirali autobus kojim su doputovali beogradski novinari. Izveštači iz Beograda napadnuti su i prilikom ulaska u halu u kojoj je igrana rukometna utakmica.
U odvojenom incidentu pretučeni su i članovi ekipe Televizije “Banat” koji je trebalo da izveštavaju sa košarkaške utakmice. U Zagrebu je juče napadnuta i delegacija Vrhovnog suda Srbije, a u incidentu je čak povređena sudija Mira Grubić. Na putu ka Zagrebu kamenovan je voz u kom su bili navijači “Partizana”.

Print Friendly, PDF & Email