Pres institut o ubistvima novinara

Direktor Međunarodnog pres instituta Johan Fric (Johann P. Fritz) izjavio je da su u nekim slučajevima ubistava novin

22. Mar 2005

Reading Time: 2 minutes

Direktor Međunarodnog pres instituta Johan Fric (Johann P. Fritz) izjavio je da su u nekim slučajevima ubistava novinara u svetu vlasti te koje ne žele da počinioci ili motivi tih ubistava izađu na videlo. U mnogim zemljama vlasti nisu uspele na pravi način da sprovedu istrage i suđenja za ubistva novinara, navodi se u izveštaju za 2004. Međunarodnog pres instituta (IPI) i dodaje da je prošle godine u svetu stradalo 78 novinara. Fric je rekao da je “u mnogim slučajevima, istraga o ubistvima novinara ugrožena zbog neuspeha pri ispitivanju svedoka, nesposobnosti da se prate tragovi, zbog izgubljenih dokaza, želje da se zataška, korupcije, sudske pristrasnosti, inercije ili čiste apatije”.
“U ostalim slučajevima, razlog (neuspeha) je jasan: vlada je ta koja ne želi da počinioci ili motiv ubistva izađu na videlo”, rekao je Fric i dodao da to “povezuje vlasti i počinioce u zejedničkom cilju, a to je da se obezbedi da novinari budu ućutkani i da neprijatne informacije nikada ne dođu do javnosti”.
Prema njegovim rečima, u vremenu kada mnoge zemlje pretenduju na demokratiju, njihove vlasti bi trebalo znaju kolika je šteta od nekažnjivosti i da obezbede da oni koji oni koji sprovode cenzuru budu kažnjeni.
Otkako je IPI počeo da vodi evidenciju, a na osnovu istrage koju je Institut sproveo u 191 zemlji, prošla godina je po broju stradalih novinara bila jedna od “najgorih” godina, saopštio je IPI.
U napadu pobunjenika u Iraku u 2004. je poginulo 23 novinara, a ta zemlja i dalje važi za “nasmrtonosnije” mesto u svetu. Azija i Bliski istok i dalje su najopasniji regioni. Tokom prošle godine tamo je poginulo 54 novinara, 27 u svakom.
Kako se dodaje u saopštenju, u istom periodu poginulo 15 novinara u Severnoj i Južnoj Americi, dvoje u Africi i sedam u Evropi.
Iako su novinari stradali iz različitih razloga, između svih tih slučajeva postoji jedna “sramna veza”, a to je “neuspeh vlasti da na pravi način sprovedu istrage i suđenja za ubistva novinara”, navodi se u saopštenju.
Istočna Evropa je, takođe, region u kojem postoji “nekažnjivost”. U Rusiji, gde je u 2004. poginulo tri novinara, postoji dosije neuspelih pokušaja da se sprovede istraga u slučajevima ubistva novinara.
Belorusija i Ukrajina su još dve zemlje gde se “rutinski” loše vode postupci u slučajevima koji imaju veze sa novinarima, navodi se u saopštenju.

Print Friendly, PDF & Email