Novinari moćniji od Karle del Ponte

Govoreći na jučerašnjem skupu “Mediji i zdravstvo u interesu građana, prof. dr Tomica Milosavljević, republi

30. Mar 2005

Reading Time: < 1 minute

Govoreći na jučerašnjem skupu “Mediji i zdravstvo u interesu građana, prof. dr Tomica Milosavljević, republički ministar zdravlja, zamerio je medijima u Srbiji na tome što ponekada imaju senzacionalistički pristup, navode ime i prezime pacijenta, licitiraju sa dijagnozama i pre nego što ih procene lekari i na taj način zadiru u privatnost ljudi, što je jedno od osnovnih prava građana svuda u svetu.
Iako je ovom skupu prisustvovalo nekoliko lekara koje mediji nisu preterano štedeli u svojim kritikama, ministar je priznao da se za neke afere ne mogu kriviti samo novinari.
– Krivi su i sami lekari za mnogo stvari. Krivi su jer, konkretno u slučaju Čačka, nije ispoštovana procedura, pa su četiri žene zaražene hepatitisom C – rekao je ministar.
Novinarima je, takođe, zamereno na višegodišnjem plasiranju poluinformacija i laži, zbog kojih se kod pacijenata stvara nepoverenje u lekare i zdravstvene ustanove.
Ovom prilikom novinari većine beogradskih redakcija bili su složni u tome da do objavljivanja poluinformacija i problema posle toga dolazi zbog toga što u većini situacija nailaze na zatvorena vrata zdravstvenih ustanova, bez čijih podataka su primorani da objave sve ono do čega su došli. Takođe, novinari su istakli i da se ne može samo na njih svaljivati krivica zbog objavljivanja imena žrtava, pacijenata, kao i njihovih dijagnoza, jer su to podaci koje im daju sami lekari, koji su, podsećamo, položili Hipokratovu zakletvu.
Ma kako da su novinare ocenili kao moćnije od Karle del Ponte, napomenuvši da je njihov sud moćniji od suda u Hagu, lekari su, ipak, podržali novinare da se ne zaustavljaju u pisanju o svakoj greški lekara, uzimanju mita i svim drugim propustima koji se dese u zdravstvu.

Print Friendly, PDF & Email