Ništa novo o otetim novinarima

Ni posle tri dana od kidnapovanja, još nisu identifikovani otmičari rumunskih novinara u Bagdadu, jedino šta se zna za

31. Mar 2005

Reading Time: 2 minutes

Ni posle tri dana od kidnapovanja, još nisu identifikovani otmičari rumunskih novinara u Bagdadu, jedino šta se zna zahvaljujući snimcima televizije Al Džazira, to je da su u životu i da su u rukama naoružane grupe. Na kaseti koja je sinoć u kasnim satima preneta, pored tri rumunska novinara se nalazi iračko-američki građanin Mohamad Monaf, koji živi u Rumuniji i bio je jedan od sponzora novinara u Iraku.
Američke vlasti su potvrdile da je i jedan njihov građanin kidnapovan u Bagdadu i da one tesno sarađuju sa rumunskim vlastima za rešenje ove situacije.
Od rumunskih vlasti, u vezi sa kasetom, do sada se odazvao jedino premijer Taričanu koji je danas kazao da operativna krizna grupa analizira sa velikom pažnjom snimke i da će kontaktirati diplomatske i druge kanale radi što skorijeg oslobođenja rumunskih novinara.
Rumunske vlasti navode da operativna krizna grupa u kontaktu je sa stranim tajnim službama, ali o svemu tome se ne mogu dati informacije. Sam predsednik Trajan Basesku je tražio od novinara da razumeju situaciju, jer treba da se radi “inteligentno i diskretno”.
Rumunski analitičari ocenjuju danas da, u odsustvu informacija, rumunska štampa je ušla u pravo takmičenje scenarija i spekuklacija oko ovog događaja, neki od njih apsolutno bizarni.
Među mogućim scenarijima je i izjava sirijskog biznismena Omara Hajsana (Omar Hayšan) koji živi u Rumuniji i već od pre dva dana tvrdi da je od njega tražena otkupnina od četiri miliona dolara za oslobođenje rumunskih novinara i Mohamada Monafa, njegovog bliskog prijatelja. Ova varijanta ulazi u kontradikciju sa time što je izjavila novinarka Mari-Žan Jon (Marie-Jeanne Ion) na snimku Al Džazire. “Kidnapovani smo. Od naših otmiačara smo doznali da je zatražena otkupnina za naše oslobođenje, ali to nije istina”. I ova izjava se može uzeti pod rezervom, jer je možda bila primorana da to kaže.
Omar Hajsan i Mohamad Monaf osumnjičeni su za ilegalno poslovanje u Rumuniji.

Print Friendly, PDF & Email