NDNV osudio vređanje novinara

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) oštro je danas protestovalo zbog uvreda koje je na račun novinara novosa

06. Mar 2005

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) oštro je danas protestovalo zbog uvreda koje je na račun novinara novosadskog “Radija 021” Žarka Bogosavljevića izrekao Lazar Kurteš iz televizije “Apolo”. U saopštenju NDNV-a se navodi da sprečavanje Bogosavljevića da na konferenciji za novinare postavi pitanje “podseća na period od pre 5. oktobra, kada su u dezavuisanju profesije i vredjanju kolega svesrdno učestvovali novinari zaposleni u tadašnjim režimskim medijima”.
“Da li je Kurteš tim činom hteo da iskaže slepu odanost gradskim vlastima, nadajući se da će neki kolačić te vlasti dospeti i u njegove ruke – da će možda napredovati u hijerarhiji televizije ‘Apolo’ iz koje su nedavno surovo proterane neke njegove kolege – ili je nešto drugo u pitanju”, upitao je NDNV.
U saopštenju se dodaje da će to pitanje verovatno ostati bez odgovora, kao što su ostali “još uvek do kraja nejasni porivi režimskih novinara koji su tokom devedesetih uporno satanizovali i blatili svoje kolege, pa čak i pozivali na njihov odstrel”.
Redakcija “Radija 021” saopštila je ranije danas da su uvrede koje je na račun novinara tog radija Žarka Bogosavljevića izrekao Lazar Kurteš iz televizije “Apolo”  demonstracija primitivnog iskazivanja odanosti novosadskoj vlasti”.
Bogosavljeviću je u petak na konferenciji za novinare na Sajmu medija u Novom Sadu oduzeta reč kada je od direktora preduzeća “EP 2005. Novi Sad” Vlastimira Mastilovića i novosadske gradonačelnice Maje Gojković zatražio odgovore na pitanja o poslovanju tog preduzeća i iznosu direktorove plate.
Dok je postavljao pitanje, Bogosavljeviću je s ledja prišao urednik sportske redakcije televizije “Apolo” Kurteš i obratio mu se rečima: “Majmune jedan, šta to pitaš”.  Bogosavljeviću je zatim oduzeta reč.
Redakcija “Radija 021” ocenila je da je reč o “medijskim slugama sadašnje, bivše i svake vlasti” koji su zaposleni kao novinari, i koji su javnost “doveli u opasne zablude, a dignitet i etiku novinarske profesije devalvirali i razorili”.

Print Friendly, PDF & Email