HNV će tužiti rukovodstvo TV Novi Sad

Hrvatsko nacionalno veće (HNV) saopštilo je danas da će zatražiti sudsku zaštitu zbog ograničavanja ostvarivanja pr

01. Mar 2005

Reading Time: < 1 minute

Hrvatsko nacionalno veće (HNV) saopštilo je danas da će zatražiti sudsku zaštitu zbog ograničavanja ostvarivanja prava na informisanje hrvatskoj nacionalnoj manjini, povodom slučaja skidanja emisije “Tragom hrvatskim” sa programa TV Novi Sad. Predsednik Izvršnog odbora HNV-a Lazo Vojnić Hajduk je rekao na konferenciji za novinare da je Televizija Novi Sad ograničila pravo hrvatske nacionalne zajednice, povredila prava građana i tužbom protiv urednice emisije Dušice Dulić i direktora preduzeća “Hrvatska riječ”, koje je producent emisije, Zvonimira Perušića, narušila njihov ugled.
“Zahtevamo da TV Novi Sad osnuje uredništvo na hrvatskom jeziku, te da se međusobni odnosi HNV i RTV Novi Sad urede ugovorom, kojim bi se posebno utvrdilo trajanje programa i način na koji bi se on realizovao”, kazao je Vojnić Hajduk.
HNV zahteva i da se emisija “Tragom hrvatskim” odmah vrati na program TV Novi Sad, kao i da se tužba protiv producenta i urednice emisije odmah povuče. U HNV ističu i kako je TVNS bez ikakvih konsultacija sa HNV započela pripreme za osnivanje redakcije na hrvatskom jeziku, što je suprotno odredbama Zakona o zaštiti prava manjina.
Pismo sa zahtevima Televiziji Novi Sad i odluke Izvršnog odbora, HNV prosledilo je i nadležnim ministarstvima, direktoru RTS-a Aleksandru Tijaniću, kao i OEBS-u, Helsinškom odboru za ljudska prava, Kancelarijama Saveta Evrope i Ujedinjenih nacija i diplomatskim predstavništvima Hrvatske u SCG.
Rukovodstvo RTV Novi Sad danas nije želelo da komentariše optužbe HNV-a.
“Nemam komentara, oni neprestano ponavljaju istu priču”, rekao je agenciji Beta direktor TV Novi Sad Drahomir Grnja.
RTV Novi Sad nedavno je tužila Dušicu Dulić i Zvonimira Perušića za govor mržnje, zbog optužbi koje su izneli na račun rukovodstva TV Novi Sad.

Print Friendly, PDF & Email