Gojković odbila zahtev novinara

Gradonačelnica Novog Sada Maja Gojković odbila je danas zahtev novinara dvadesetak redakcija da u narednih nedelju d

18. Mar 2005

Reading Time: 2 minutes

Gradonačelnica Novog Sada Maja Gojković odbila je danas zahtev novinara dvadesetak redakcija da u narednih nedelju dana sazove konferenciju za novinare. U saopštenju iz njenog kabineta navodi se da se gradonačelnica “pre samo nedelju dana” obratila javnosti, povodom obeležavanja sto dana gradske vlasti, i da je tom prilikom odgovorila na sva novinarska pitanja.
“Tačno je da je tom prilikom obećala da će po potrebi i na traženje novinara držati konferencije za štampu, ali u međuvremenu u samom gradu nije se dogodilo nista značajno, o čemu javnost nije bila obaveštena”, navodi se u saopštenju. Dodaje se da je komunikacija medija i Gradskog veća i Kabineta gradonačelnice “svakodnevna i višeslojna”, pa novinari dobijaju odgovore na pitanja ili direktno od predstavnika gradskih vlasti ili preko Kancelarije za informisanje gradonačelnice.
“Javnost u radu ni u kom slučaju ne podrazumeva svakodnevno ‘isleđivanje’ nosilaca javnih funkcija. Ne možemo se oteti utisku da vaš zahtev sugeriše takvo poimanje funkcije gradonačelnika i da pojedini mediji svojim selektivnim izborom tema i sagovornika, odnosno neobjektivnim, pristrasnim i ultimativnim zahtevima-komentarima, ne doprinose dobroj dvosmernoj komunikaciji”, navodi se u saopštenju.
Novinari novosadskih medijskih kuća i dopisnici većine beogradskih medija zatrazili su prekjuče od gradonacelnice Maje Gojković da ispuni obećanja dato 10. marta i zakaže konferenciju za novinare. “Vaš posao bi bio da posle više od četiri meseca od stupanja na dužnost gradonačelnika Novog Sada izdvojite minimum sat vremena da novosadskim novinarima odgovorite na mnogobrojna pitanja, kako bi Novosađani preko medija bili bolje informisani o svim pitanjima koja su od javnog interesa za funkcionisanje grada”, naveli su novinari.
Maja Gojković je poslednju konferenciju za novinare održala prilikom inauguracije u novembru prošle godine. Od tada se pred novinarima pojavljivala samo prilikom protokolarnih aktivnosti, na kojima joj nije bilo moguće postavljati pitanja. Na konferenciji za novinare povodom 100 dana gradskih vlasti Gojkovićeva je izložila svoja zapažanja o učincima vlasti, nakon čega nisu bila predviđena pitanja za novinare.
Nekoliko novinara uspelo je nakon zvaničnog dela predstavljanja rada gradskih vlasti da okruži Gojkovićevu i dobije odgovore na nekoliko pitanja.
Zahtev su, između ostalih, potpisali novinari “Blica”, “Danasa”, “Glasa javnosti”, RTV B92, “Večernjih novosti”, “Dnevnika”, TV Novi Sad, Radija 021, Novinske agencije “Beta” i većine novosadskih medija među kojima je i gradska TV “Apolo”.

Print Friendly, PDF & Email