Demokratizujuća pretplata

Ministar kulture i medija Srbije Dragan Kojadinović rekao je da je pretplata “samo jedan od načina za potpunu de

08. Mar 2005

Reading Time: < 1 minute

Ministar kulture i medija Srbije Dragan Kojadinović rekao je da je pretplata “samo jedan od načina za potpunu demokratizaciju medija”. “Naša namera je da državne institucije ne budu vlasnici medija ni u kakvom procentu. Ali, pre toga treba razgraničiti javni servis od komercijalne televizije i ograničiti procenat reklama na Radio-televiziji Srbije”, rekao je Kojadinović za sutrašnji “Glas javnosti”. On je dodao da ostali mediji, preko strukovnih udruženja, treba da pokrenu pitanje da li je procenat oglasnog prostora dat RTS-u realan.
Prema njegovim rečima, RTS je okamenjena struktura sa prevelikim brojem zaposlenih. “Koja još kompanija u ovoj zemlji danas ima 8.000 zaposlenih. Verujem da Aleksandar Tijanić, sadašnji direktor RTS, ima snagu da razbije tu okamenjenu strukturu, u koju su prethodnih godina mnogi upali isključivo po partijskoj liniji”, rekao je ministar.
Kojadinović je kazao da je saradnja sa privremenim vlastima u Prištini i evropskim institucijama na obnovi srpskih manastira na Kosovu zaustavljena jer nije poštovano pravo vlasnika – Srpske pravoslavne crkve.
On je dodao da će donatorska konferencija za Kosovo i Metohiju biti održana u maju u Parizu i da sada kreću ponovni dogovori oko obnove pravoslavnih objekata.
Prema njegovim rečima, Vlada Srbije je izdvojila 208 miliona dinara za zaštitu baštine u Pokrajini, dok su strane institucije dale 4,2 miliona evra, a obećale još deset miliona. Ministar je naveo da je Vlada dala više od 90 miliona dinara za obnovu srpskog manastira Hilandara na Svetoj Gori. Kojadinović je dodao da srpske vlasti ne mogu da utiču na obnovu izgorelih delova manastira, jer se na toj teritoriji pre svega pitaju vlasti Grčke.

Print Friendly, PDF & Email