Bodrožić se žalio na presudu

Glavni i odgovorni urednik »Kikindskih« Željko Bodrožić podneo je žalbu na odluku Opštinskog suda u Kikindi da beogra

03. Mar 2005

Reading Time: < 1 minute

Glavni i odgovorni urednik »Kikindskih« Željko Bodrožić podneo je žalbu na odluku Opštinskog suda u Kikindi da beogradskom istoričaru i publicisti, Jovanu Pejinu, isplati  120 hiljada dinara. Sud je nedavno odlučio da Bodrožić, zajedno sa Kikindskim informativnim centrom, Pejinu teba da islpati tu sumu na ime nematerijalne štete za pretrpljenu duševnu bol. Presuda je doneta zbog teksta «Reč ima fašista», objavljenom u »Kikindskim« oktobra 2003. godine, u kome je Bodrožić reagovao na stavove koje je Pejin izneo tokom emisije «Otkopčano» Televizije Novi Sad.
Emisija «Otkopčano» skinuta je sa programa nakon Pejinovog gostovanja, a na njegov nastup reagovao tadašnjii ministar kulture i medija Branislav Lečić, kao i Savet Radiodifuzne agencije.
Na presudu Bodrožiću reagovalo je i Nezavišno društvo novinara Vojvodine (NDNV), koje je podsetilo da je Jovan Pejin u emisiji «Otkopčano» na Televiziji Novi Sad izneo čitav niz stavova koji su bili u funkciji širenja nacionalne i verske netrpeljivosti, ali i koji su u sebi sadržali elemente rasizma.
NDNV tvrdi da je Pejin direktno vređao vojvođanske nacionalne manjine i izneo niz grubih uvreda na račun političkih neistomišljenika, koristeći pritom «ulični žargon».
Na njegove nastupe reagovale su mnoge političke stranke i udruženja građana, a  krivične prijave protiv Pejina i odgovornih u TV Novi Sad podnelo je nekoliko profesora sa Filozofskog i Pravnog fakulteta, kao i predsednik Advokatske komore Vojvodine Slobodan Beljanski, zbog «izazivanja nacionalne, rasne i verske netrpeljivosti» i «govora mržnje».

Print Friendly, PDF & Email