APM traži dekriminalizaciju klevete

Asocijacija privatnih medija (APM) zatražila je od Ministarstva pravde da izmeni odredbe Predloga krivičnog zakoni

14. Mar 2005

Reading Time: < 1 minute

Asocijacija privatnih medija (APM) zatražila je od Ministarstva pravde da izmeni odredbe Predloga krivičnog zakonika kojima se predviđaju zatvorske kazne za uvredu i klevetu. Za uvredu i klevetu, suprotno međunarodnim standardima, autoru informacije, a u određenim slučajevima i odgovornom uredniku, njegovom zameniku, izdavaču, pa čaki i štamparu prete kazne zatvora od šest meseci do tri godine, navodi se u saopštenju APM, udruženja koje čini 11 privatnih medija iz Srbije.
“Podsećamo da se za dekriminalizaciju uvrede i klevete, pored predstavnika novinarske profesije u Srbiji, zalažu i Savet Evrope i međunarodna medijska udruženja”, navodi se u saopštenju, i upozorava da procesi za klevete i uvrede lako mogu da se pretvore u sredstvo cenzure.
APM je, takođe, Ministarstvo kulture i informisanja pozvala da podrži nastojanja medija za uspostavljanje delotvornog sistema medijske odgovornosti izvan krivičnopravne sfere.
“Većina evropskih zemalja prepoznala je opasnost po medijske slobode u tretmanu uvrede i klevete kao krivičnih dela. Zbog toga su jasne preporuke Saveta Evrope upućene zemljama u tranziciji, da pri promenama Krivičnog zakonika izvrše dekriminalizaciju ovih dela, što su, između ostalih, do sada uradile Jermenija, Slovačka, Ukrajina, Gruzija i Rumunija”, navodi se u saopštenju.

Print Friendly, PDF & Email