ANEM protestuje protiv antisemitizma

Asocijacija slobodnih i nezavisnih medija (ANEM) najoštrije je danas protestovala zbog pojave rasističkih i antise

23. Mar 2005

Reading Time: < 1 minute

Asocijacija slobodnih i nezavisnih medija (ANEM) najoštrije je danas protestovala zbog pojave rasističkih i antisemitskih grafita i plakata u Beogradu i napada na Radioteleviziju B92. ANEM je ocenio da su plakati i grafiti samo nastavak široke rasističke i antisemitske kampanje koja buja u Srbiji, a koja nije naišla na energični odgovor države.
“Liberalne medije, posebno one najprofesionalnije, što B92 jeste, koji prednjače u promovisanju tolerancije, antidemokrate prepoznaju kao najveću smetnju za svoje delovanje”, stoji u saopštenju.
ANEM je pozvao celokupnu javnost da se solidariše sa jevrejskom zajednicom u Srbiji i medijima koji su na udaru poziva na linč i diskriminaciju.
U centru Beograda juče su se pojavili plakati sa potpisom do sada nepoznate organizacije Nacionalni stroj, koja je pozvala na bojkot RTV B92 zbog navodnog “antisrpskog delovanja”, “pogubnog uticaja na srpsku omladinu”, “podrške nezavisnosti Kosova i Metohije”.
Nacionalni stroj optužio je B92 i za podršku “širenju narkomanije, homoseksualizma” i, kako je navedeno, “drugih bolesti sa Zapada”. Građani su pozvani na bojkot B92 i zbog podrške “multirasnom novom svetskom poretku”. Na plakatima je znak B92 u Davidovoj zvezdi. Slični natpisi pojavili su se i ispred bioskopa “Reks” u Jevrejskoj ulici i na sedištu Helsinškog odbora i Fonda za humanitarno pravo.

Print Friendly, PDF & Email