Zaprepašćeni kažnjavanjem Bodrožića

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštilo je danas da je zaprepašćeno odlukom Opštinskog suda u Kikindi

24. Feb 2005

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštilo je danas da je zaprepašćeno odlukom Opštinskog suda u Kikindi da kazni bivšeg urednika “Kikindskih novina” Željka Bodrožića i izdavača tog lista “Kikindski informativni centar” (KIC). Kako se navodi u saopštenju, sud je odlučio da Bodrožić i KIC isplate 120.000 dinara istoričaru i publicisti iz Beograda Jovanu Pejinu koji ih je tužio za “pretrpljene duševne bolove zbog povrede časti, ugleda i dostojanstva”.
Presuda je doneta zbog teksta “Reč ima fašista” koji je Bodrožić napisao povodom Pejinovih stavova iznetih tokom emisije “Otkopčano” Televizije Novi Sad.
“Ova presuda će svakako ući u anale sramnih presuda koje naši sudovi, sa dugom tradicijom, izriču “političkim protivnicima”. Osuđen je onaj koji je ukazivao na pojave retrogradnih ideologija, a ne onaj koji promoviše ideje koje pozivaju na nasilje prema drugom i drugačijem”, navodi se u saopštenju.
NDNV podseća da je Pejin u toj emisiji izneo čitav niz stavova koji su bili u funkciji širenja nacionalne i verske netrpeljivosti, ali i koji su sadržali elemente rasizma.
Navodi se da je Pejin direktno vređao vojvođanske nacionalne manjine i da je izneo i niz grubih uvreda na račun političkih neistomišljenika, koristeći “ulični žargon’.

Print Friendly, PDF & Email