Vratiti zaplenjene knjige

Nekoliko beogradskih nevladinih organizacija (NVO) zatražilo je danas od Okružnog suda u Beogradu da vrati više od 25

17. Feb 2005

Reading Time: < 1 minute

Nekoliko beogradskih nevladinih organizacija (NVO) zatražilo je danas od Okružnog suda u Beogradu da vrati više od 250 primeraka privremeno oduzetih knjiga “Vojna tajna”, autora Vladana Vlajkovića. Pismo upućeno predsedniku Vojnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu Milanu Birmanu potpisali su predstavnici Centra za kulturnu dekontaminaciju, Beogradskog kruga, Komiteta pravnika za ljudska prava, Fonda za humanitarno pravo, Građanske inicijative, Helsinškog odbora, Inicijative mladih i Žena u crnom.
U pismu se navodi da je 251 primerak knjige “Vojna tajna”, u izdanju Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, zaplenjen 2004. godine u toku istrage koja je vođenja protiv autora Vlajkovića, koji je pred Vojnim sudom u Beogradu bio optužen za odavanje vojne tajne.
“Imajući u vidu da je mera privremenog karaktera i da je gotovo čitav sadržaj knjige emitovan na televiziji B92, u nedeljnom listu ‘Svedok’ i crnogorskom dnevnom listu ‘Vijesti’, smatramo da je prestao razlog za njeno oduzimanje”, navodi se u pismu NVO. Beogradske NVO najavile su da će se, ukoliko sud ne vrati zaplenjene knjige, obratiti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Print Friendly, PDF & Email