Reakcije na otkaze na TV Apolo

Gradonačelnik Novog Sada Maja Gojković najavila je danas da će pozvati direktora gradske Televizije “Apolo&#

11. Feb 2005

Reading Time: 2 minutes

Gradonačelnik Novog Sada Maja Gojković najavila je danas da će pozvati direktora gradske Televizije “Apolo” Sašu Adamovića da je informiše o “stvarnim razlozima” otpuštanja dvoje novinara te televizije. Gojkovićeva u današnjem pismu javnosti navodi da je sada pravi trenutak da se u ime gradske vlasti “umeša” i pozove Adamovića da o svim zatečenim problemima u ovom javnom preduzeću, kao i razlozima otpuštanja dvoje novinara obavesti nju, Skupštinu grada i širu javnost. Ona u pismu ukazuje da je TV “Apolo” izvesno vreme dežurna tema lokalnih i drugih medija i jednog novinskog udruženja i tvrdi da se jedan, u suštini radni spor, obilato koristi kao povod za napad na gradske vlasti koje, navodno, vrše obračun sa “ideološkim neistomišljenicima”.
“Kategorično tvrdim da ni ja, kao ni bilo ko iz mog kabineta ili Gradskog veća ni jednog trenutka ni na koji način nismo pokušavali da utičemo na uređivačku politiku TV Apolo, niti na poslovne poteze Saše Adamovića”, ističe Gojkovićeva. Ona tvrdi da su “svi dobronamerni koji prate program TV Apolo” u to mogli da se uvere jednostavnom analizom informativnog sadržaja ove kuće, dodajući da je njenih i izjava i gostovanja njenih saradnika, bilo mnogo manje nego u drugim medijima. Gojkovićeva takođe navodi da je za neslaganja dvoje novinara s direktorom, koji je u isto vreme i v.d. glavnog urednika, i otkazima koje su dobili, saznala iz novina.
Novinari Televizije “Apolo” Tatjana Venčelovski i Dimitrije Vidanović dobili su pre dva dana otkaze i u obraćanju medijima optužili direktora te stanice Sašu Adamovića za ideološki obračun sa zaposlenima. “Otpušteni smo jer smo branili profesiju, jer smo govorili istinu i branili svoje stavove”, rekao je Vidanović na konferenciji za novinare u Nezavisnom drustvu novinara Vojvodine (NDNV).
Predstavnici NDNV su kazali da je rešenje o otkazima protivno odredbama Zakona o radu i najavili da će o tome obavestiti domaće i međunarodne institucije. NDNV je optužilo direktora Adamovića za “političku čistku”, po ugledu na one koje su sprovođene početkom 90-ih godina u državnim medijima u Srbiji.
I Pokrajinski odbor Demokratske stranke (PO DS) osudio je danas poteze novog rukovodstva gradske Televizije “Apolo”, koje je pre dva dana otpustilo dvoje novinara te televizije. U saopštenju PO DS upozorava da otkazi novinarima, ma koliko bili opravdani Zakonom o radu, neće zavarati građane Novog Sada “koji će i u ovom činu prepoznati političku samovolju gradske oligarhije”.
“Politička hajka na novinare TV “Apolo” nije neočekivana, a na žalost ni nešto novo na političkoj sceni Srbije. Isti akteri i isti razlozi obračuna s novinarima već su viđeni tokom proteklih deset godina, kada je Srpska radikalna stranka svojim metodama obračuna sa neistomisljenicima uvela Srbiju u izolaciju”, navodi se u saopštenju. “Sada smo sigurni da nezaustavljivo koračamo u prošlost i u mrak Miloševićeve Srbije”, kaže se u saopštenju PO DS.

Print Friendly, PDF & Email