Preminuo Mladen Delić

Doajen sportskog novinarstva i dugogodišnji komentator Hrvatske televizije Mladen Delić preminuo je danas u Zagreb

22. Feb 2005

Reading Time: < 1 minute

Doajen sportskog novinarstva i dugogodišnji komentator Hrvatske televizije Mladen Delić preminuo je danas u Zagrebu u 87. godini, posle duge i teške bolesti, javili su hrvatski mediji. Delić je na radiju a posle i na televiziji prenosio više od 1.500 sportskih događaja, među kojima šest letnjih i sedam zimskih olimpijskih igara, kao i sedam fudbalskih prvenstava sveta i mnogih drugih događaja. Delić je rođen 15. januara 1919. u Sinju, gde je maturirao.
Apsolvirao je pravo u Beogradu, gde je završio SSkolu za fizičko vaspitanje 1938. godine. Od 1941. do 1945. bio je nastavnik fizičkog vaspitanja u Domobranskoj zastavničkoj školi, a od 1946. do 1948. predavač na Višoj školi za fizičku kulturu u Zagrebu. Od 1948. do 1950. godine bio je savetnik u Fiskulturnom savezu Hrvatske. Novinarstvom je počeo da se bavi posle rata. Pisao je za “Narodni sport” i “Borbu”, a potom je osnovao sportsku redakciju u Radio Zagrebu.
Prvi radijski prenos imao je 1947. godine, a profesionalni novinar je od 1950. kad je utemeljio Sportsku redakciju Radio Zagreba. Jedan je od pionira sportskog programa i na hrvatskoj televiziji, na kojoj je radio kao novinar, reporter, urednik i komentator od 1965. do penzije 1984. godine.
Mladen Delić će mnogima ostati u sećanju po legendarnoj rečenici “Ljudi, ma je li to moguće!?”, izrečenoj dok je prenosio utakmicu Jugoslavija-Bugarska decembra 1983. godine u Splitu. Na toj odlučujućoj kvalifikacionoj utakmici za Evropsko prvenstvo, Jugoslaviji je bila potrebna pobeda, a do minut pre kraj meča bilo je 2:2. Potom, bukvalno u poslednjim sekundama meča, Ljubomir Radanović postiže gol za pobedu Jugoslavije, što je izazvalo delirijum na stadionu “Poljud” i usklik Mladena Delića u mikforon.
Datum i mesto sahrane Mladena Delića biće naknadno objavljeni.

Print Friendly, PDF & Email