Povreda prava manjina na informisanje

Redakcija programa na mađarskom jeziku Radija Novi Sad saopštila je danas da, posle 55 godina, obustavlja emitovanje

09. Feb 2005

Reading Time: < 1 minute

Redakcija programa na mađarskom jeziku Radija Novi Sad saopštila je danas da, posle 55 godina, obustavlja emitovanje zabavnih emisija, jer joj matična kuća ne isplaćuje autorske i glumačke honorare.

U otvorenom pismu rukovodstvu Radio-televizije Novi Sad, Radio-televizije Srbije, Skupštini i Izvršnom veću Vojvodine, kao i Nacionalnom savetu Mađara, ocenjeno je da je uskraćivanjem sredstava za taj program ozbiljno narušeno pravo na informisanje manjina na maternjem jeziku. Redakcija je saopštila da su, usled nedostatka sredstava, ukinute njene četiri emisije, emitovane četvrtkom i nedeljom, što znači 235 minuta govornog programa nedeljno manje. “To ne znači samo narušavanje odnosa govornih i muzičkih programa, već bitno narušava i karakter programa kao javnog servisa namenjenog mađarskoj nacionalnoj zajednici”, navedeno je u saopštenju.

Ocenjeno je i da je manjinsko informisanje onemogućeno i time što novinari, zbog nedostatka sredstava, ne mogu da prisustvuju svim događajima koji interesuju i koji se tiču mađarske populacije u Vojvodini. “O ovim problemima smo već više puta informisali rukovodstvo naše kuće, ali očekivani rezultati su izostali”, navela je redakcija programa Radija Novi Sad na mađarskom jeziku.

Print Friendly, PDF & Email