Poslanici čekaju da udare po novinarima

Dok se Predlog krivičnog zakona polako primiče skupštinskoj proceduri sa neizmenjenim odredbama o novinarima, koji

18. Feb 2005

Reading Time: 2 minutes

Dok se Predlog krivičnog zakona polako primiče skupštinskoj proceduri sa neizmenjenim odredbama o novinarima, koji zbog klevete i uvrede i dalje mogu u zatvor, ovaj najavljeni šamar medijima ostaje bez odjeka nadležnih. Uprkos preporukama Oebsa da se ove odredbe izbace iz zakona, nadležni nisu bili radi da se odreknu “pucketanja bičem” nad neposlušnim novinarskim cehom koji im je, ruku na srce, poslednjih meseci zagorčao život kritikama zbog poslaničkih plata, povlastica i sukoba interesa. A zbog postojećeg klinča između političke elite i novinarske pešadije, svi su izgledi da će poslanici “medijske odredbe” srdačno dočekati, glasajući za njih iskreno i nepodeljeno. Na pitanje da li Oebs može zatražiti izbacivanje ovih odredbi, portparol Matijas Ajk kaže za Glas da ova evropska organizacija u Srbiji ima pre svega savetodavnu ulogu.
– Mi ćemo i dalje razgovarati sa predstavnicima ministarstva informisanja i pravosuđa o ovoj temi, dodaje Ajk, uz napomenu da je bespredmetno držati odredbe za klevetu u novom zakonu, kad se one iz svih evropskih pravnih akata izbacuju.
Među onima koji su izbacili zatvorsku kaznu za uvredu i klevetu jeste i Hrvatska. Tamošnje novinarsko društvo uspelo je da izdejstvuje potpunu dekriminalizaciju odredbi za klevetu i uvredu, ne samo za novinare, već i ostale građane.
Na primedbu da u Srbiji ima blizu 400 podnetih tužbi protiv novinara, predsednik Hrvatskog novinarskog društva Dragutin Lučić kaže: To nije ništa prema nama, mi imamo nekoliko hiljada procesa pred sudom. Razlika je u tome što se ovde presuđuje u našu korist, dodaje on.
Pre nekoliko meseci Sabor je usvojio novi zakon o medijima u kome su izmenjeni problematični članovi o kleveti i povredi ugleda. Umesto da novinar, kao što je dosad bilo, dokazuje svoju nevinost, sada je na tužiocu da dokaže njegovu krivicu. Čak i ako novinar iznese uvredljive sudove koji nisu tačni, a on je bio uveren da jesu – tužba otpada.
– Nedavno je naša koleginica osuđena dva meseca uslovno zbog klevete nanete privatnom preduzetniku. Iako je drugostepeni sud ovu presudu potvrdio, ona je ukinuta na lični zahtev ministra pravosuđa Vesne Škare-Ožbolt, objašnjava Lučić.

Print Friendly, PDF & Email